/ foto: M.N.
16/09/2023 u 06:49 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za ugrožene od Vlade traže po pet metara drva

Pozivamo nadležne, prije svih Ministarstvo rada i socijalnog staranja, da iznađu modalitete kako bi penzioneri sa najnižim primanjima dobili subvenciju za nabaku ogreva jer su oni trenutno najugroženiaj kategorija društva, istakao je Zdravko Janjušević

Organizacioni odbor inicijative za odobravanje pomoći za nabavku ogreva za penzionere sa najnižim primanjima u opštinama na sjeveru Crne Gore, koji su, kako su istakli, najugroženiaj kategorija društva održao je juče konferencuju za novinare, sa koje je Vladi upućen zahtjev za pomoć.

– Ovo je inicijativa građana za pomoć penzionerima sa najnižim primanjima. Bliži se grejna sezona, a cijena drveta za ogrev značajno jer veća u odnosu na prošlu godinu, i osnovne životne namirnice su značajno poskupjele. Time je dodatno ugrožena kategorija penzionera sa najnižim primanjima - istakao je Zdravko Janjušević član Inicijativnog odbora i izvršni direktor Nevaladine organizacije "Bjelopoljski demokratski centar".

Janjušević je pozvao nadležne institucije, prije svih Ministarstvo rada i socijalnog staranja, da iznađu modalitete kako bi penzioneri sa najnižim primanjima dobili subvenciju za nabaku ogreva.

Sijarić: Jednostavno mnogi od nas su gladni

Predsjednik Udruženja za zaštitu prava radnika i nezaposlenih Drago Zeković kazao je da penzioneri na sjeveru žive izuzetno tešo.

-Više puta smo se obraćali nadležnima, prije svega Vladi i Skupštini, da nam pomogne. Nekoliko godina smo primali po 33 eura, polovina toga iznosa bili su doprinosi, tako da mo dobili penzija koje su sada, iako smo imali i fakultetske diplome i dobra radna mjesta, na nivou onih najnižih. Došli smo u situaciju da jedva preživljavamo-kazao je Zeković.

– Voda je prelila čašu. U Crnoj Gori danas su najugroženija grupa ljudi penzioneri sa najnižim primanjima.Nas nikio ne vidi kao da nijesmo živi. Ova naša penzija toliko je mala da su jednostavno mnogi od nas gladni. Ovo je teško vrijeme za nas penzionere sa najnižim primanjima i zato je konačno vrijeme da i na nas neko okrene glavu-istakao je penzioner Rasim Sijarić.

– U pitanju je kategorija lica kojima ni životna dob ne ide u prilog. Većina ih je zdravstveno ugrožena, pa svakog mjeseca od svojih penzija izdvajaju za kupovinu lijekova, koji su takođe skupi. Stoga pozivamo Vladu da u saradnji sa drugim nadležnim organima nađe rješenje za ovaj problem - podvukao je Janjušević i dodao da rukovodeći se postulatima da je Crna Gora država socijalne pravde i jednakosti, a imajući vidu trenutno stanje u kojem egzistiraju penzioneri, smatra da se mora naći način za pomoć i da se nada će se pozitivno odgovoriti na ovu inicijativu građana.

Predsjednik Udruženja penzionera sa najnižim primanjima Marko Hajduković ukazao je da se za najugroženije traži po pet metara drva za ogrev kako bi se "makar djelimično pomoglo da penzioneri sa najnižim primanjima nekako prežive zimu".

– Inflacija je velika. Nadležni kažu deset odsto, a imajući u vidu ove sadašnje cijene,sigurno je nekoliko puta veća. Tako da ovo povećanje penzija od pet odsto nam ne znači ništa. Nas penzionera sa najnižim primanjima ima skoro 2.000 - kazao je Hajduković i dodao da će biti uporni u svojim zahtjevima da im se pruži pomoć, ako ne u drvima, a ono barem u novcu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:42