/ Фото: Дневне новине Дан
24/06/2021 u 04:47 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жабљачки дрвопрерађивачи блокирани да би се други богатили

Константни проблем који прати жабљачку дрвопрераду је монопол који је диктирала Управа за шуме уз прећутну сагласност локалне самоуправе

Кластер дрвопрераде Жабљак указује на веома тешку ситуацију у којој се налазе жабљачки дрвопрерађивачи, која ће резултирати стечајем свих десет предузећа уколико локална управа, ресорно министарство и Влада не помогну, нађу начин и обезбиједе услове за набавку сировине.

Константни проблем који прати жабљачку дрвопрераду је, како тврде, монопол који је диктирала Управа за шуме уз прећутну сагласност локалне самоуправе.

-Наиме, последњих шест година ниједна жабљачка фирма није могла добити право коришћења шума на територији општине Жабљак путем јавних позива Управе за шуме, иако су локални прерађивачи учествовали на конкурсима нудећи много веће цијене у односу на прворангиране понуђаче. Разлог је био незаконита одредница у јавном позиву да се '"концесије добијају по основу запослених радника из претходне године''. Указујемо на чињеницу да ниједан жабљачки прерађивач управо због ове одреднице није био у могућности да конкурише протеклих пет година, што је резултирало монополом неколико повлашћених дрвопрерађивача из других општина. Тако су жабљачки прерађивачи у континуитету изопштени из икакве могућности да добију сировину и покрену производњу, јер околни прерађивачи годинама сијеку нашу шуму захваљујући монополистичком положају и помоћи државе -истиче се у саопштењу Кластера дрвопрераде Жабљак.

Исти услови јавног позива који је планиран и ове године, како оцјењују, ограничили би како постојеће локалне прерађиваче тако и будуће инвеститоре који би ради улагања у дрвопрераду, а све због набавке сировине, морали читаву годину да плаћају плате и доприносе запосленима који не би имали шта да раде.

-Имамо сарадњу са сродним кластерима из ЕУ, као и исказано интересовање за улагање у ово дрвно подручје у смислу унапређења нивоа производње. У досадашњим условима је држава била највећа препрека, због монопола који је омогућила приликом одређивања услова јавног позива. Такође, указујемо да би адекватним рјешењем проблема набавке сировине локалних произвођача дошло до запошљавања педесет радника у малој општини каква је жабљачка. Имамо слободу да предложимо, вјерујући у добронамјерност Владе за равномјеран регионални развој, као и у најављену помоћ државе у условима пандемије, предлажемо да се укупна дрвна маса предвиђена за давање шума на коришћење у жабљачкој општини изузме из јавног позива и додијели привредним друштвима која своју дјелатност обављају на Жабљаку по просјечним цијенама у претходних пет година - наводе дрвопрерађивачи уз оцјену да овај јавни став и обраћање сматрају нужним како не би дошли у ситуацију да се због незаконитих услова настави са досадашњом погубном праксом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 21:45