Почели радови на санацији задужбине Мусић / -к.м.
11/12/2021 u 07:38 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Задужбина Николе Мусића у срцу Херцег Новог биће претворена у хотел

Инвеститор ће плаћати закупнину која ће, по вољи оставиоца, бити намијењена школовању монаха, а након 30 година задужбинска зграда биће враћена у посјед Манастира Савина, појашњава Зоран Лазаревић

Припремни радови на санацији објекта задужбине Николе Мусића су започели, тако ће након деценија пропадања у срцу Старог град ово здање, које је задужбинар оставио манастиру Савина, коначно бити приведено намјени. Према ријечима Зорана Лазаревића, заступника манастира Савина, на објекту се изводе припремни радови уочи конзерваторског истраживања.
- Ово је почетак, а ријеч је о озбиљним радовима на објекту од великог значаја. Потребно је у потпуности да се утврди и чињенично стање у конзерваторском смислу. То представља и претпоставку за реализацију комплетног пројекта реконструкције задужбине Мусић. Као заступник манастира Савина и као грађанин изражавам задовољство што је инвеститор започео радове, јер деценијама смо жељели и тражили некога ко би могао дојучерашњу рушевину да поново стави у функцију - истиче Лазаревић и додаје да је у јуну Митрополија црногорско-приморска, односно манастир Савина са инвеститором Предрагом Драгојловићем из Београда потписао Уговор о закупу задужбине Николе Мусића на 30 година. Уговором су, како је појаснио, заштићени интереси цркве, а плану инвеститора је да у задужбинском објекту отвори хотел.
- Предузеће Драгојловића се бави хотелијерским услугама тако да ће и овај објекат када буде реконструисан и завршен бити предвиђен за ту врсту дјелатности. Очекујемо да ће овај објекат подићи туристичку понуду града и бити један од брендова. Уз обавезну инвестицију у реконструкцију објекта, која се процјењује на неколико стотина хиљада еура, инвеститор ће плаћати закупнину која ће по вољи оставиоца бити намијењена школовању монаха. Након 30 година задужбинска зграда биће враћена у посјед манастира Савина - појашњава Лазаревић.

Први озбиљан поступак за обнову започео 2007. године

Први озбиљан поступак за обнову и реконструкцију зграде задужбине Мусића започет је 2007. године, када су од Регионалног завода за заштиту споменика културе у Котору добијени Општи конзерваторски услови, што је представљало начелно полазиште за обнову и реконструкцију објекта. У Митрополији црногорско- приморској тада су опредијелили и средства, али су утрошена у друге намјене, чиме је застала реализација пројекта. Следећа намјера била је 2012. године код отварања генералног Конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Идеја је била да се зграда обнови и да се ту смјести Конзулат, што би финансирало Министарство спољних послова Републике Србије. Но средином 2013. године министарство је одлучило да не улаже у дипломатско - конзуларна представништва.


Митрополија црногорско - приморска и Општина Херцег Нови су крајем децембра 2014. године обновиле договор око руиниране задужбине Мусић на начин да Општина буде носилац активности на рашчишћавању и обезбјеђивању локације до добијања детаљних конзерваторских услова у сврху потпуне реконструкције и обнове овог здања. Нови аранжман, како тврде, претвориће руинирану зграду у љепотици и дати јој намјену, коју је задужбинар имао на уму остављајући објекат у аманет Манастиру Савина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:11