Будва ових дана / -AGENCIJA MEDIABIRO
04/07/2021 u 08:00 h
Tamara VučinovićTamara Vučinović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Захуктава се сезона на Приморју: У Тивту 4.300 гостију, у Будви 22.000

Што се тиче хотела, ту је статистика још позитивнија и попуњеност је на нивоу 94 одсто у односу на 2019. годину, каже директорица Туристичке организације Тиват Даница Бањевић

Из Туристичке организације Тиват саопштавају да се радују већем броју туриста у тиватској општини и Црној Гори. У Тивту борави више од 4.300 туриста, што је 67 одсто оствареног туристичког промета у односу на упоредни период 2019.године.

- Што се тиче хотела, ту је статистика још позитивнија и попуњеност је на нивоу 94 одсто у односу на 2019. годину -каже директорица ТО Тиват Даница Бањевић.

image

Даница Бањевић

-TV

У посљедњих неколико дана повећан је и авио саобраћај, али највећи број гостију који тренутно бораве у Тивту долазе из земаља региона, прије свега Србије. По ријечима Бањевићеве, то не изненађује када имамо у виду да је највећи дио промотивних активности у протеклом периоду реализован на том тржишту. Након гостију из Србије, у Тивту предњаче туристи који долазе из Русије.

-Иако нема директних авио-конекција, држављани Руске федерације налазе начина да дођу до Црне Горе. Слиједе гости из Украјине, са којом имамо директне авио везе, те туристи из Казахстана са којим је недавно успостављен авио саобраћај. Што се тиче тржишта Западне Европе, у Тивту тренутно бораве гости из Њемачке. По мом мишљењу Црна Гора би се у наредном периоду требала посебно фокусирати на та тржишта, прије свега због чињенице да су у питању гости који путују током цијеле године, не само током љетње туристичке сезоне- истиче Бањевић.

Иако мјере у циљу превенције ширења корона вируса доносе бројна ограничења, Бањевић каже да ће ТО Тиват подржати неке од традиционалних туристичких манифестација у граду. Програм, каже Бањевић, условљавају и ограничена средства, али ће се локална Туристичка организација потрудити да са својим партнерима организује мини манифестације којима ће обогатити понуду.

-Наш циљ је да малим догађајима представимо локалну традицију и културу. Жућеница фест очекује нас 7.јула. Популарна тиватска гастро фешта ове године неће бити уприличена на Пинама због немогућности да се ограничи број посјетитеља, већ на броду Водена кочија уз обавезу резервације мјеста. Званично отварање Тиватских љетњих фешта у плану је 12. јула. Након променаде улицама града, оркестар Глазбено просвјетног друштва Тиват одржаће концерт на Пинама- најaвила је Бањевић.

Сви туристичко-информативни бирои су отворени, а од ове године и инфо-пункт на Аеродрому Тиват, који туристима, осим информација о дестинацији, обезбјеђује пуну информисаност везану за важеће епидемиолошке мјере, режим путовања, као и бесплатно ПРЦ тестирање.

Подаци будванске Туристичке организације показују да у метрополи црногорског туризма тренутно борави око 22 хиљаде гостиjу, а броj посjета jе на нивоу од око 55 одсто у односу на исти период 2019. године.

- Половина гостиjу jе смjештена у колективном смjештаjу док се друга половина налази у приватном, односно индивидуалном смjештаjу- казала jе за Агенциjу Медиабиро, Ивана Ребић из Туристичке организациjе Будва.

Што се структуре гостиjу тиче, у Будви jе тренутно наjвише гостиjу из Србиjе, Украjине, Русиjе, Казахстана, Пољске, Молдавиjе, Израела, Турске, Литваниjе и Француске.

Ребић је истакла да је jун испунио сва очекивања, те да jе попуљеност била на око 55 одсто у односу на исти период 2019. године.

- Попуњеност хотела jе на 90 одсто у односу на 2019. док jе осjетно мања посjета у приватном смjештаjу. Међутим, сматрам да ће и ту доћи до повећања броjа посjета jер се очекуjе долазак гостиjу из региона - казала jе Ребић.

Наjаве за наредни период су, истиче, за сада добре.

– Посебно нас радуjе чињеница што jе Црна Гора од 1. jула на зеленоj листи земаља ЕУ, па се у наредном периоду може очекивати повећан броj долазака са тих тржишта - каже Ребић и напомиње да jе ипак наjбитниjе да сачувамо стабилну епидемиолошку ситуациjу.
Ребић jе казала и како у наредном периоду планираjу и организациjу локалних манифестациjа, све у складу са препорукама Института за jавно здравље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:24