Запослени у РТВ Пљевља тек примили јануарску зараду / -Б.Је.
08/05/2022 u 06:21 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Запослени у РТВ Пљевља чекају исплату три плате

Зараде најчешће касне услед дуговања јавних предузећа и установа Управи прихода и царина по основу пореза и доприноса

Запослени у локалним али и другим предузећима и установама у Пљевљима све чешће примају плате са закашњењем од неколико мјесеци. Плате најчешће касне услед дуговања предузећа и установа Управи прихода и царина по основу пореза и доприноса. Са друге стране Управа прихода и царина ригорозна је у наплати својих потраживања, па су и блокаде рачуна јавних предузећа и установа све чешће, а у читавој причи запослени су они који испаштају.

Запосленима у локалном јавном сервису Радио телевизији (РТВ) Пљевља прије неколико дана исплаћена је јануарска плата. Услед неплаћених пореза и доприноса РТВ Пљевља је почетком ове и током прошле године у више наврата била под ударом принудне наплате пореза и доприноса од стране Управе прихода и царина.

-Исплаћена нам је јануарска плата али још увијек нам се дугују три зараде. Запосленима јако тешко пада то што исплата зарада није редовна.Велике су паузе између исплаћених плата које иначе нијесу велике. Ето, прије неколико дана добили смо јануарску плату, а прије два мјесеца примили су децембарску. Значи два мјесеца су запослени живјели од децембарске плате која је исто била у кашњењу - каже за "Дан" Вања Јањушевић главна уредница у РТВ Пљевља.

Жалили се на Елдина Катану па добили нову блокаду рачуна

Из "Чистоће", као и из других јавних установа којима су често рачуни у блокади недавно су се жалили на директора пљеваљске филијале Управе и прихода и царина Елдина Катану да спроводи ригорозне мјере у наплати дугова. Из предузећа "Чистоћа" су чак тражили од Управе прихода и царина да Катану изузму из посла када је у питању ово предузеће.

И док су се из Чистоће жалили на Катану из Управе прихода и царина сатигла је нова блокада рачуна. Овог пута слиједи свеукупна наплата дуга за порезе и доприносе у износу од 306.000 еура. Потписник и новог решења је Елдин Катана.

Тако да ће очигледно блокада рачуна предузећа Чистоћа потрајати знатно дуже него што се надао дирекор Саша Јечменица.

У локалном предузећу "Чистоћа" донедавно је ситуација са исплатом зарада била уредно али, како сазнјемо, тамо тек слиједи кашњење плата. Наиме, Управа прихода и царина недавно је покренула принудну наплату дуга по основу пореза и доприноса, па је нрачун предузећа "Чистоћа" у блокади на износ од 109.000 еура. Услед тога запосленима још није исплаћена априлска зарада.

-Тачно је да није исплаћена априлска зарада јер нам је рачун у блокади. Ми предузимамо све мјере како би се што прије створили услови зуа исплату априлске зараде- каже за "Дан" Саша Јечменица извршни директор ЈП "Чистоћа".

Управа прихода и царана прије мјесец дана блокирала је и рачун Средње стручне школе на износ од 56.000 еура. Дуг је намирен, а потом је стигла нова блокада рачуна на износ од 112.000 еура. У таквим околностима професори у овој највећој пљеваљској средњој школи још нису добили априлску зараду.

Услед тешког пословања и великих дуговања по основу пореза и доприноса, односно честих принудних наплата и блокаде рачуна, запослени у локалном предузећу "Гријање" тек су примили фебруарску зараду,а њихове колеге у предузећу "Водовод" тек су добили плату за март.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:20