Туристичка инфо табла у центру Котора код Гурдића / -Б.М.
16/02/2022 u 06:57 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Застареле туристичко-информативне сигнализације у Котору: Критике сталне, туристи углавном залутају

Знакови уопште не упућују, имамо ознаку за хотел „Фјорд“ који одавно не постоји, имамо знакове добродошлице на улазу у општину који се не виде, имамо доста знакова који су прекривени растињем, кородирали су, каже представница локалне ТО Емилија Радуловић

Туристичко- информативна сигнализација на подручју которске општине је застарела, оштећена, не налази се на адекватним позицијама, није видљива, нити врши своју функцију, упозорили су из Туристичке организације.

Подсјетивши да је пројекат сигнализације прије више од деценије радило тадашње Министарство туризма у сарадњи са локалним самоуправама, представница локалне ТО Емилија Радуловић истиче да је дио надлежности тада имала и ТО у смислу одређивања пројектног задатка и оног што он обухвата, укључујући хотеле и остале туристичке локалитете и слично.

-Тада су све општине биле обухваћене тим пројектом. Вјерујем да смо међу усамљеним општинама које од тог момента нису обновиле туристичко- информативну сигнализацију. Колегиница и ја смо за припрему пројектних активности направиле анализу, коју смо доставили између осталог и општинској Дирекцији за уређење и изградњу Котора, гдје смо обишли мање - више све туристичко- информативне знакове у општини и издвојили само кључне, горуће проблеме. Не би требало ићи у реконструкцију постојеће сигнализације него у израду новог пројекта, који ће прије свега вршити своју функцију, а потом упућивати на прави начин на културне споменике и природне локалитете-казала је Радуловић на недавној јавној расправи о нацрту програма рада Дирекције и програму уређења простора за 2022. годину.

Валоризација локалитета Липци

Радуловић је указала на покушаје да се локалитет Липци туристички валоризује, прецизиравши да су само праисторијски цртежи уцртани као локалитет, али није и стаза до локалитета.

- Хтјели смо да радимо пројекат презентације и валоризације, али смо наишли на препреку, јер стаза није уцртана. Она сијече више приватних парцела. Никако се не може мрднути са те тачке да се дође до презентације, а између осталог иде љетњи период. Подржавали смо да се бар зелено растиње отклони и стаза учини проходном у мјери која већ постоји. Ово говорим због великог интересовања туриста. Заједно са Општином смо тада радили пјешачки прелаз и евентуално неку синализацију, да се зна отприлке гдје је то, казала је Радуловић, предложивши да се, с обзиром на значај локалитета, опредијеле одређена средства.

Додала је да су се више пута обраћали Дирекцији писаним путем и тражили састанак на којем би се разматрала туристичка сигнализација, али и с општинама Тиват, Бар, Херцег Нови које су успјешно завршиле те пројекте. Они су, додаје, рађени од стране локалних секретаријата надлежних за ту област, а у сарадњи са сродним институцијама које су на нивоу општина уређивале то питање.

- То је горуће питање. Имамо сталне критике, чак се и туристи једноставно изгубе. Знакови уопште не упућују, имамо ознаку за хотел "Фјорд" који одавно не постоји, имамо знакове добродошлице на улазу у нашу општину који се не виде, који су блиједи, имамо доста знакова који су прекривени растињем, кородирали су. Сматрам да је ово питање које треба да се тиче више институција и да би требало наћи начин да видимо колики ће бити допринос свих институција да се ово ријеши, истакла је Радуловић. У плану Дирекције, додала је, ставка за вертикалну и хоризонталну сигнализацију је скромно планирана на износ од 15.000 еура.

Замјеник директора Дирекције за уређење и изградњу Котора Рато Брајковић саопштио је да се поменута цифра односи искључиво на саобраћајну сигнализацију, док за туристичко- информативну "није унијето" у план.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 15:09