/ - FOTO: UNSPLASH - KAZUEND, ILUSTRACIJA RIJEKA
15/02/2024 u 14:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaštita rijeke Mrtvice: Koraci ka očuvanju prirodnog blaga opštine Kolašin

Podsjećaju, proces zaštite rijeke Mrtvice sprovodi Opština Kolašin u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, uz intenzivnu saradnju sa Agencijom za zaštitu životne sredine, resornim ministarstvom i civilnim sektorom, sa naglaskom na važnosti učešća lokalnih stanovnika

U cilju zaštite rijeke Mrtvice i njenog okruženja danas je održan radni sastanak, predstavnika Agencije za zaštitu životne sredine, Opštine Kolašin i organizacije,,Eko-tim”, na kojem su dogovoreni ključni koraci ka formalnom proglašenju rijeke Mrtvice zaštićenim područjem.

- Kao rezultat sastanka, odlučeno je da se tokom aprila mjeseca, organizuju dodatne javne rasprave sa lokalnim zajednicama, čime se teži ka većoj transparentnosti i inkluzivnosti procesa zaštite. Ujedno, ovo će biti još jedna prilika da mještani dobiju odgovore i razjašnjenja na sve eventualne nedoumice. Rijeka Mrtvica nije samo prirodni fenomen, već i dragocjeni ekološki i turistički resurs opštine Kolašin. Zaštita rijeke Mrtvice ima za cilj očuvanje ovog jedinstvenog prirodnog nasljeđa za buduće generacije, uz istovremeno pružanje socio-ekonomskih benefita lokalnoj zajednici kroz promociju održivog turizma i zapošljavanja, te unaprjeđenja lokalne infrastrukture - navode u saopštenju iz Agencije.

Podsjećaju, proces zaštite rijeke Mrtvice sprovodi Opština Kolašin u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, uz intenzivnu saradnju sa Agencijom za zaštitu životne sredine, resornim ministarstvom i civilnim sektorom, sa naglaskom na važnosti učešća lokalnih stanovnika.

- Ova zajednička inicijativa ne samo da teži ka formalnom uspostavljanju zaštićenog područja, već i jačanju ekološke svijesti i promociji principa održive upotrebe prirodnih resursa. Agencija za zaštitu životne sredine ovim putem poziva svu zainteresovanu javnost, da se uključi u predstojeće javne rasprave, doprinoseći na taj način očuvanju rijeke Mrtvice kao važnog dijela naše prirodne i kulturne baštine - zaključuju u obraćanju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:31