Проблем Шебека / - М. Нововић
18/08/2021 u 07:01 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Затон: Добили водовод али и опасност од поплава

На имању Божа Шебека поред потока, који се зове и Затонска ријека, а који зна кад су јаке кише да добро надође и постане проблем, није постављена заштита од изливања потока

Становници села Затон, које се налази на дијелу поред магистралног пута Рибаревине - Беране деценијама су сањали да добију водовод. Генерацијама то није пошло за руком, иако су равничарски крај. Ипак, жеља им се испунила ове године. Ипак, да све није ружичасто говори више примјера гдје поједини мјештани имају проблема на траси водовода кроз ово мјесто. Најдрастичнији је онај у засеоку Бријег, који није у стању да ријеши старина Божо Шебек, који са осам деценија живота, иако инвалид,  добио је умјесто награда и признања, проблем који му је нјаметнут вољом оних који га ниуком случају не смију направити.

- Више времена током године са супругом проведем у Београду, али без мог завичаја и Затона не могу. И зато позив од прије пар година, да допустим да кроз моје имање, у дужини од неких 250 метара пролази водовод прихватио сам без размишљања. И ниједног тренутка, иако сам на то имао право, а други користили, нијесам тражио надокнаду. Био сам срећан и задовољан да Затон коначно добије градску воду.

Прича Шебек да му је на имању поред потока, који се зове и Затонска ријека, а који зна кад су јаке кише да добро надође и постане проблем, није постављена обало утврда. А требала је, како би се заштитило имање, али и сусједна, па и куће појединих комшија.

- То је требало пројектом предвидјети, али није. Ипак, током радова, извођач је на молбу нас мјештана, на своју руку поставио импровизовану утврду, од бетонских блокова. Када је, међутим, предузеће ,,Водовод Бистрица'' примало водовод на газдовање од инсвеститора Дирекције за инвестиције Општине Бијело Поље, тражило је да се та утврда уклони, јер постоји опасност за водоводне цијеви. То је и урађено - каже Шебек.

image

Спорни поток

- М.Нововић

Он од тада иде са једне до друге адресе. Да тражи да се проблем ријеши. Каже, сви пребацују одговорност једни на друге.

- И не само да је проблем ова обало утврда, него су оштетили и пут до наших кућа, поред којег је ишла траса водовода. И то смо морали сами санирати. И ништа није  било као раније. Прекидали су нам ону нашу сеоску шумску  воду коју смо користили, више пута - истиче Шебек.

Како сад ствари стоје, Шебек, како обећава, сам ће ангажовати раднике и направити обало утврду. Да спријечи да прва поплава оштети имање.

-Питање је хоће ли се на тај начин оштетити водоводне цијеви и престати водонапајање. Ја сам ако ништа не ураде принуђен на тај потез. Видим да сам направио грешку што сам све дао џабе и на ријеч да ће ријешити проблеме.

Душко Дангубић, предсједник Одбора за изградњу водовода каже да је било доста неријешених имовинско правних односа на траси водовода али да је Шебеков примјер, показао праву хуманост и како се воли свој завичај.

Како до рјешења

Према ријечима Миланка Минића, директора Дирекције за инвестиције траса водовода је завршена, урађен пројекат, изведени радови и све као инфарструктурни објекат предато предузећу ,,Водовод Бистрица''.

- Ми ту више намамо овлашћења за било какве радове - казао је Минић, док на другој страни његов колега из локалне управе Душко Ружић, секретар Секретаријата за путеве, каже да ће све урадити да се проблем ријеши.

- Уколико не успијемо преко градоначелника да се средства обезбиједе од Дирекције, ми ћемо са нашег рачуна све завршити како би обало утврда била урађена. Обишао сам ово имање и овај посао се мора завршити како би све било касније, кад буде киша и поток надође, било безбједно-закључио је Ружић.

-Умјесто да за свој потез бесплатног давања дворишта за трасу водовода буде награђен, макар и са бесплатним прикључком, он је добио проблеме који су му загорчали живот. И то само немаром општинске Дирекције за инвестиције, која није током израде пројекта, одрадила трасу на ваљан начин. Били су пасивни и незаинтересовани-каже Дангубић, додајући да су безуспјешно покушавали да обаве разговор у Општини са надлежним лицима.

Додаје да Затонска ријека прави често доста проблема, и да се обало утврда мора урадити и са стране имања Шебека, али и са друге на имању Вуковића, како би се заштитиле двије постављене водоводне шахте.

- Боли нас овакав однос Општине према људима, какав је Божо, који је великодушно дао бесплатно да се ради траса кроз његово имање. И сад му окренули леђа - истиче Дангубић, додајући да би и предузеће ,,Водовод Бистрица'' с обзиром да наплаћује прикључке од мјештана и убира приход, уз Дирекцију за инвестиције, могло у овом случају да изађе у сусрет.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 12:58