/ - Панорама Никшића - Фото: Брашњо
02/06/2021 u 14:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Друштво младих еколога: Зауставити колективно тровање грађана Никшића

Неопходна је санација депоније на којој је на годишњем нивоу депоновано око 20 хиљада тона различитог отпада, који није раздвајан ни по једном критеријуму.

Пожар на привременој градској депонији Мислов до, која се налази код тунела Будош на уласку у Никшић, разбуктао се, саопштили су из Друштва младих еколога (ДМЕН) и позвали надлежне да хитно ријеше тај дугогодишњи проблем, јавља агенција МИНА.

Из те невладине организације (НВО) упозорили су да се мора ургентно рјешавати разбуктали пожар у дубинским наслагама депоније на Мисловом долу, удаљеном само шест километара од центра града, и спријечити даљу изложеност грађана колективном тровању.

Како су навели, неопходна је санација депоније на којој је на годишњем нивоу депоновано око 20 хиљада тона различитог отпада, који није раздвајан ни по једном критеријуму.

-Пожар је вјероватно настао као посљедица ослобађања метана приликом процеса разградње депонованог отпада- наводи се у саопштењу ДМЕН-а.

Према њиховим ријечима, грађани Никшића од септембра прошле године удише ваздух у који доспијевају честице од сагоријевања различитог отпада.

Требало би, сматрају у тој НВО, измјерити квалитет ваздуха у близини депоније, али и на удаљенијим мјестима.

-Грађани нијесу криви због континуираног запостављања ове проблематике, а суочавају се са нарушавањем права на здраву животну средину које им је гарантовано- истиче се у саопштењу.

Наводи се да је неопходно да се укључи и Омбудсман, „чија је реакција до сада изостала, упркос нашим бројним упозорењима путем медија”.

Из ДМЕН-а су навели да су пожари на депонији надомак града сада потпуно “природна” слика свима који дуже бораве у Никшићу, јер питање животне средине одавно није на Агенди локалних и државних институција.

Како су казали, немар и небрига око организованог одлагања отпада дошли су због тога на наплату.

-Питамо се до када ћемо плаћати недостатак визије у овој области и изостанак реакције надлежних када је у питању проблем који све више забрињава јавност- каже се у саопштењу еколога.

Одлагање градског отпада на депонију Мислов до, на површини око два хектара, почело је 2003. године, уз образложење надлежних да ће то бити само привремено рјешење.

Депонија је почела да се формира у природном удубљењу, да би се годинама формирало вјештачко брдо отпада, а локација, према оцјени еколога, није задовољавала стандарде ни у данима кад је постала привремена.

Мјештани и друге еколошке организације годинама упозоравају да је Мислов до еколошка бомба и да се са рјешавањем тог проблема не смије чекати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:36