Село Бистрица / М.Н.
12/04/2022 u 07:40 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завршетак капиталног пројекта на Вражјим фировима зауставиће исељавање: Ђаловића пећина да удахне живот Бистрици

Новом мрежом путева, квалитетнијим снабдијевањем водом и струјом, новим туристичким садржајима и радним мјестима створиће се претпоставке за останак, али и повратак селу, прије свега младих, оцјењује Угљеша Пребирачевић

Завршетак капиталног пројекта Ђаловића пећина удахнуће нови живот Мјесној заједници Бистрица, јер ће становници тамошњих села и насеља почети да живе и зарађују од туристичке валоризације тог комплекса, сматра Угљеша Пребирачевић, члан Савјета МЗ Бистрица. Он каже да су у многим селима на подручју ове МЗ данас остала старачка домаћинства, док су млади напустили родна огњишта и трбухом за крухом отишли на југ Црне Горе, у Подгорицу, али и у сусједне државе. Пребирачевић ипак не скрива оптимизам да ће се завршетком радова на комплексу Ђаловића пећина, са новом мрежом путева, квалитетнијим снабдијевањем водом и струјом, новим туристичким садржајима и радним мјестима створити претпоставке за останак али и повратак селу, прије свега младих.

image

Угљеша Пребирачевић

М.Н.

– То је пројекат који се чека још од краја 70-их година прошлог вијека, када је Петар Ђаловић довео новинаре и спелеологе из Београда и почело да се прича и пише о Ђаловића клисури и пећини на Вражјим фировима, или данас Ђаловића пећини. Чекало се 50 година да се уђе у тај пројекат, односно на туристичку валоризацију тог туристичког комплекса. Доста је ствари урађено, као што је прилазни пут од центра Бистрице до Подврха, гдје би требало да буде жичара, у току је реконструкција путног правца Конатари – Бистрица и надамо се да ће се брзо привести крају, како би се што прије кренуло у завршну фазу, односно у туристичку валоризацију Ђаловића пећине и комплетног пројекта – каже Пребирачевић и додаје да је обезбијеђено квалитетно напајање електричном енергијом тог подручја изградњом трафостанице у Бистрици, нове трасе далековода Недакуси – Бистрица дуге шест километара са новом електроинфраструктуром, а ради се на побољашању водоснабдијевања.

Све више затворених кућа и села са једним или два домаћинства

Угљеша Пребирачевић истиче да је у последњих двадесетак година неколико села у бистричком крају замрло.

– У селима Бјелице, Пећарска, Мојстир, Врх, Сушац, Драговац... имају једно или два домаћинства. У Бистричкој долини има доста напуштених кућа.Посебно је то видљиво у ноћним сатима када се нигдје не види свјетло. А о дечјем плачу да не говоримо, о склапању бракова још мање. У школама је све мање ђака. У последње двије деценије затворена су подручна одјељења матичне школе "Вук Караџић" на Мојстиру, на Врху... Остала су да раде подручна одјељења у Јабланову и Стубу са два, односно три ђака. У матичној школи у Бистрици прије двадесет година било је до 500 ђака, а данас их је 118. У прошлој години у први разред уписано је само шест ученика. Све ово казује о тренду смањења становништва у бистричком крају – истиче Пребирачевић.

– У току је израда новог базена водовода запремине 360 кубика. Тај водовод ће снабдијевати Визиторинг центар, чија је изградња такође у завршној фази, али и многе друге објекте у склопу комплекса Ђаловића пећина, као и још 460 домаћинстава низ читаву бистричку долину до Лозне Луке, гдје би се, у перспективи, спојио са постојећим градским водоводом. Надамо да ће то кренути још јачим темпом и организованије, што је најважније, а средстава ће сигурно бити, јер сви пројекти који се започну морају се и завршити. То је у интересу прије свега државе Црне Горе, локалне заједнице али изнад свега нас који тамо живимо, да коначно млади људи нађу неко запослење у свом крају, да ту остану, формирају породицу и на тај начин заживи бистрички крај – истиче Пребирачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:59