Herceg Novi, Trg, Arhiva / - FOTO: Ž.B.
16/09/2023 u 16:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog 600 primjedbi Herceg Novi ostaje bez planskih dokumenata

Zbog ove ogromne količine primjedbi mi ne možemo da stignemo da ih obradimo u ulazimo u rizik da sve propadne, kaže Ranko Kovačević

Polovina opštine Herceg Novi i dalje ostaje bez planskih dokumenata, jer je na nacrt Prostorno-urbanističkog plana uložen veliki broj prigovora na koje planeri ne mogu odgovoriti do 1. oktobra, kada ističe rok postojećim urbanističkim planovima, javlja TVCG, prenosi portal RTCG.

Građani su nezadovoljni ponuđenim rješenjima za koje planeri tvrde da mogu riješiti probleme u prostoru.

Preko 600 primjedbi uputili su građanji Herceg Novog na ponuđeni Nacrt Prostorno-urbanisičkog plana opštine.

Dugo pripreman i očekivan document od presudne je važnosti za život građana tako bi mogao da se vrati na početak.

-Vrlo malo imamo konstruktivnih predloga i kritika. Zbog ove ogromne količine primjedbi mi ne možemo da stignemo da ih obradimo u ulazimo u rizik da sve propadne. Do 1. oktobra, planovi koji su po prethodnom mogli da se urade, do tog datuma su važeći, a mi to nećemo stići- kaže za TVCG Ranko Kovačević, rukovodilac opštinske Komisije za donošenje PUP-a.

Hotel na 400 kvadrata u gradskoj zoni, rušenje vjekovne pijace, zgarde vodovoda po zamisli investitora, soliter na sadašnjim teniskim terenima, nadogradnja u starom gradu, neka su od rješenja zbog kojih građani negoduju.

-Jedna od ključnih problema je izgradnja garaže u neposrednoj blizini gradskog jezgra. Ne znam da li to igdje u svijetu ima. Pojačava se stepen zagađena, buke i otpadnih gasova i jedna dobra lokacija se pretvara u garažni proctor. Zašto, zato što tu u blizini treba da se grade neki hoteli- navodi Olivera Doklestić, predsjednica Ekološkog društva Boka.

-Urađena je studija zaštite kulturnih dobara, koja je jasno dala za Stari grad šta može, a šta ne može, ali po njihovim uslovima- kaže Kovačević.

Obrađivači su računali da će nakon javne rasprave tokom ljeta odraditi primjedbe formulisati prijedlog PUP-a opštine koji je do oktobra trebalo da bude na Vladi, izvjesno je da je to nemoguće.

(TVCG)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:56