Јуче одржано прво засједање СО Даниловград у овој години / -Д.Љ.
09/04/2022 u 07:00 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због експропријације Општина Даниловград се кредитно задужује 500.000 еура

Када пада киша једва можемо да прођемо улицама, јер теку ријеке. Нема тротоара који је здрав. Не постоји визија, гдје је туризам, истакао је Душко Стјеповић (Демократе)

Општина Даниловград задужиће се код Ерсте банке узимањем дугорочног кредита до 500.000 еура. Кредит ће бити употријебљен за експропријацију земљишта за реконструкцију Мартинићког пута. Предсједница Општине Зорица Ковачевић на јуче одржаној сједници локалног парламента казала је како би ушли у обезбијеђавање додатних средстава за експропријацију одлучили су се за кредит.

– Добили смо најповољнију понуду Ерсте банке, камата за кредит је 2,25 и фиксна је. За пет година на 500.000 еура 28.000 је камате – навела је Ковачевић.

Представљајући извјештај о свом и раду органа локалне управе и служби у прошлој години Ковачевић је истакла да је Општина остварила буџет од 96,55 одсто, односно 5.571.000 еура.

– Током прошле године враћено је 1.073.000 кредитних обавеза. Мислим да извјештај говори да смо се домаћински односили, да смо све обавезе према запосленим измиривали, те порезе и доприносе за протеклу и за два мјесеца ове године – навела je Ковачевић.

На зараде четворо запослених иде 76 одсто буџета ЛТО

Директор Туристичке организације Иван Драгојевић рекао је да исплаћују нето плате, те да нијесу у могућности да плаћују порезе и доприносе због ликвидности

Одборник ПзП Ратко Ђуришић истакао је да када се све сабере од укупног буџета ЛТО 76 одсто даје се за плате четворо запослених. Он је истакао да ће их због дуга пореска управа блокирати и наредити да предају све плате, јер Законом о доприносима за обавезно осигурање који је усвојен 31.12. 2021. године јасно је наведено да је обавеза да се предају обрасци до 15 за прошли мјесец

Одборник ПзП-а Ратко Ђуришић имао је замјерку што се у извјештају није нашло због чега је дошло до повећања цијене инвестиције зграде за пензионере, те зашто нема и детаљније информације о Мартинићком путу и колектору.

Одборник Демократа Душко Стјеповић казао је да је зграда за потребе војске тек друга зграда која се после 30 година гради у Даниловграду, а за пензионере трећа.

– На шта нам личи град. Када пада киша једва можемо да прођемо улицама, јер теку ријеке. Нема тротоара који је здрав. Не постоји визија, гдје је туризам. Набрајамо исте ствари из године у годину, град нам не личи ни на шта, без перспективе, сивило – истакао је Стјеповић.

Одборник ДПС-а Дарко Мрваљевић казао је да се ипак нешто ради и да грађани то виде, а његов партијски колега Никола Вукићевић казао је да је извјештај исцрпан, да су спроведене бројне инвестиције у Даниловграду, те да има још доста да се поправља.

Полемику одборника изазвао је и предлог одлуке о давању сагласности на споразум регулисања међусобних права и обавеза између Општине Даниловград и предузећа Комунално.

Ратко Ђуришић одборник ПзП-а рекао је да у материјалу који су добили наводи се да је Комунално дужно Општини 416.233 еура, а да је Општина дужна Комуналном 139.508 еура за пружање комуналних услуга у последњих двије године.

– Споран је износ потраживања 276.725 еура још из диобеног биланса из 2011. године. Ни у једном извјештају не помиње тај дуг. Никада овај дуг није приказан као дуг према овом предузећу. Када се саберу ова два износа они су исти. Комунално предузеће је основано 30. јануара 2012., а дуг се наводи од 1. јануара 2012. године – казао је он.

Извршни директор Комуналног Слободан Станишић одгорио је да су Привредном суду због дуга утижили Општину као и 120 правних лица.

– У прошлој години смо пословали са губитком од 490.000 еура, од тога се 420.000 односи на застрела потраживања на физичка и правна лица. Радницима дугујемо двије плате. Немамо правну службу, рачуновођу, све то морамо да плаћамо – истакао је Станишић.

Ковачевић је рекла да су прихватили поравнање са Комуналним предузећем.

– Када је 2018. године на мјесто директора дошао Миодраг Ћупић покренуто је питање за регулисање диобеног биланса, прије тога није било потраживања – рекла је Ковачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:11