Са састанка Управног одбора ХГД / -ХГД
11/01/2022 u 06:39 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због короне прослава јубилеја Хрватског грађанског друштва на чекању

Договорено је да се свечана сједница Друштва поводом 20 година постојања одржи када се за то стекну услови, а тада ће бити уручене захвалнице заслужним појединцима, институцијама и друштвима

Скупштина Хрватског грађанског друштва (ХГД) је због епидемиолошке ситуације организована дописним путем тако што су на адресе 59 изабраних делегата послати усвојени материјали и дат рок до којег треба да се изјасне писаним путем. Верификациона комисија у саставу; Јасмина Бајо (предсједница), Јово Миајловић и Вивијан Вуксановић је извршила увид у пристигле одговоре и Управном одбору (УО) доставила извјештај у коме се наводи да је на основу података из канцеларије Друштва до дана одржавања дописне Скупштине регистровано 998 чланова, али је установљено да право гласа имају 594 члана. Пошто се број делегата за Скупштину одређује по принципу један делегат на десет активних чланова Друштва, на УО је сачињен списак од 59 делегата којима су достављени усвојени материјали на изјашњавање. Установљено је да се дописној Скупштини одазвало 48 делегата или 81 одсто, па су тако и одлуке Скупштине пуноправне.

Иначе, одлуку да се због епидемиолошке ситуације одржи дописна Скупштина претходно је донио УО Друштва, који је разматрао и предлог за обиљежавање јубилеја, 20 година постојања ХГД-а. Због одсутности предсједнице Рафаеле Лазаревић, сједницом је предсједавала потпредсједница Данијела Вуловић.

ХГДЦГ представништво има и у Дубровнику

Хрватско грађанско друштво Црне Горе Котор је непрофитабилно удружење која окупља Хрвате чија је домовина Црна Гора, са сврхом да промовише и презентује оне интересе хрватске националне и етничке мањине у Црној Гори. ХГДЦГ основано је 23. 6. 2001. године, са сједиштем у Котору, а дјелује на подручју Црне Горе и Републике Хрватске. Друштво окупља око 1.500 чланова, а има своје подружнице у Котору, Тивту, Подгорици, Бару и Херцег Новом. У Хрватској има своје представништво са сједиштем у Дубровнику.
ХГДЦГ има свој статут, амблем и заставу. Према Статуту Друштва, редовним чланом ХГДЦГ може постати сваки грађанин Црне Горе старији од 16 година који потпише приступницу у чланство, као и сваки пунољетни грађанин других држава, под условом да прихвата циљеве ХГДЦГ.

У вези са обиљежавањем јубилеја договорено је да се свечана сједница Друштва одржи када се за то стекну услови и тада ће бити уручене захвалнице заслужним појединцима, институцијама и друштвима: Зорану Николићу и Славку Маровићу, који су били иницијатори формирања ХГД ЦГ, као и Јошку Кателану који је активан члан Друштва од оснивања, свим предсједницима Друштва; Трипу Шуберту, Ивану Илићу, Мирку Вичевићу, Марију Бргуљану и Рафаели Пини Лазаревић; постхумно: Дарију Мусићу, Андрији Крстовићу, Љубомиру Бискуповићу и Бранку Ивардићу, заслужним личностима из Црне Горе и иностранства; градоначелнику Котора Владимиру Јокићу, Бранки Безић Филиповић, Маји Мозари, Крунославу Тежаку, Бранку Уводићу, Божу Водопији и Марку Франовићу. Захвалнице ће добити и заслужне институције: Дубровачко-неретванска жупанија, градови Загреб и Дубровник, Туристичка заједница Града Загреба, Средишњи државни уред за Хрвате изван Републике Хрватске, Национална заједница Црногораца Хрватске и Поморски музеј Црне Горе у Котору. Захвалнице ће бити уручене и клапи "Бисернице Боке" и ВИС "Три кварта".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:59