Рупе на путу од Соколца до Томашева, сликане ноћу / -Милован Нововић
28/05/2022 u 07:01 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због уништеног пута мјештани МЗ Галица писали градоначелнику: Петар Смоловић да тужи концесионара

Знамо да се од сјече и извоза грађе са подручја наше мјесне заједнице остварују вишемилионска добит али је ово подручје све сиромашније, а грађани немају основних услова за живот, наводе мјештани

Мјештани неколико села из Вранешске долине упутили су захтјев предсједнику Општине Петру Смоловћу тражећи од њега да покрене тужбе пртив концесионара због уништених путева на дионицама Томашево-Барице и Писаница-Ковачев До.

-Тражимо од Петра Смоловића да против ШИК - а "Лим" који је концесионар шуме, поднесете тужбу, како би вратили пут у првобитно стање. Сматрамо да сте то дужни, јер су у питању путеви у власништву Општине. А аргументи су вишеструки.Стање тих путева је катастрофално. Они су непроходни за нормалан саобраћај, изузев за теренска аута и камионе. Сви су сагласни, па и Ви, да језа такво стање кривац ШИК "Лим'' који је извозио техничку грађу са подручја МЗ Галица, не поштујући саобраћајна правила о дозвољеној носивости- пише у захтјеву који је потписао Вукоман Крговић, предсједник МЗ Галица.

image

Петар Смоловић

-приватна архива

Смоловић: Треба да реагује Министарство пољопривреде

Предсједник Општине Петар Смоловић за "Дан" је казао да схвата све проблеме које имају мјештани овог краја, али да он није адреса за подношење тужбе, већ, како је саопштио треба да реагује Министарство пољопривреде, које даје концесије.

- Брзо свима истичу концесије тако да треба све урадити да Министарство пољопривреде обавеже концесионаре да морају средити путеве које користе. И да се тачно, путем тендера који се објави, узима у обзир давање бодова ко је и како одржавао путеве.Мјештанима смо нудили да санирамо постојеће стање јер је износ за изградњу новог пута веома велики. Нудили смо да закрпимо рупе на путу кроз програм јавних радова. Они то не желе, а нас би комплетан нови асфалтни застор коштао пола милиона еура. Ми та средства немамо-казао је Смоловић и додао да су мјештани села Потрк прихватили да им умјесто насипа квалитетно санирају постојећи асфалтни застор.

Крговић наглашава да се ШИК Лим био обавезао да поправити пут од Соколца до Барица, а "заборављају да користе и пут од Писанице према Ковачевом Долу".

- Из ШИК- а Лим кажу да су о томе званично обавијестили Вас, а ви нама прослиједили да ће то урадити када то временске прилике дозволе.Ипак, од тога није било ништа. Стога питамо представнике ШИК-а "Лим'' како возе грађу од Соколца према Бијелом Пољу, јер испада да то раде ваздушним путем. И ми, али и Ви предсједниче, знамо да они грађу возе овим нашим тзв. асфалтним путем од Соколца до Томашева, и да са претовареним камионима уништише и оно што је још остало од пута. Саопштили су нам из ШИК-а да њихово предузеће није надлежно за асфалтирање путева. Вјерујемо им, али није ни надлежно за чињење штете и уништавање општинских путева, због чега грађани, али и Општина и држава, трпе енормне штете. Кажу да нијесу потписали уговор са Владом да асфалтирају путеве. Вјерујемо, али у том уговору пише, да су они као концесионари дужни да путеве које су оштетили врате у првобитно стање. Ми само то и тражимо- наводи се у захтјеву МЗ Галица.

Даље се истиче да знају да се од сјече и извоза грађе са подручја ове мјесне заједнице остварују вишемилионска добит, али да је ово подручје све сиромашније, а грађани немају основних услова за живот.

- Вас предсједниче Смоловићу молимо и тражимо од Вас да предузмете све законске мјере из своје надлежности, да заштитите општинску имовину и своје грађане.У супротном биће и Ваша одговорност због нечињења- пише у допису мјештана Мјесне заједнице Галица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 07:39