Зелена акција Општине Бар / - фото: Драган Стојановић
04/06/2021 u 15:41 h
Драган СтојановићДраган Стојановић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зелена акција Општине Бар: Засађено 55 садница стабала Индијског јоргована

Предсједник Општине Душан Раичевић заједно са сарадницима и донаторима стабала и грађанима, засадио је данас прва стабла на предвиђеној локацији у улици Јована Томашевића, од старе бензинске пумпе према мосту на ријеци Жељезници

Општина Бар и компанија Energean Montenegro Ltd обиљежили су данас заједно Свјетски дан заштите животне средине озелењавањем градских јавних површина, саопштено је из Општине Бар.

Према истим наводима, како је овогодишња глобална кампања усмјерена на рестаурацију, односно обнову, екосистема и животне средине, Општина и Енергеан Монтенегро заједнички су донирали 55 садница стабала Индијског јоргована, живописног украсног дрвета које ће додатно оплеменити и уљепшати град.

– Предсједник Општине Душан Раичевић заједно са сарадницима и донаторима стабала и грађанима, засадио је данас прва стабла на предвиђеној локацији у улици Јована Томашевића, од старе бензинске пумпе према мосту на ријеци Жељезници.

Он је поздравио акцију озелењавања и нагласио да је Општина увијек отворен партнер за сваку иницијативу која значи нове зелене оазе и појасе у граду као и оплемењивање и уљепшавање јавних простора.

Данашњим засађивањем индијског јоргована формираће се у потпуности дрворед и зелени појас уз овај путни правац према центру града и омогућити грађанима још угодније кориштење ове прометне шетачке површине уз спортске објекте и у близини саме обале мора – додаје се у саопштењу.

Генерални директор Energean Montenegro Ltd Петар Ђуровић казао је да се веома радује овој заједничкој иницијативи те да се посебно захваљује предсједнику Општине Раичевићу лично.

– Овогодишњи Свјетски дан заштите животне средине посвећен је обнављању екосистема и обиљежава се у критичном тренутку када се економије и локалне заједнице опорављају од пандемије Kовид-19 вируса – казао је Ђуровић.

Од пресудног је значаја да се тај опоравак одвија у складу са циљевима дефинисаним Париским споразумом о климатским промјенама. Данашња акција симболизује управо нашу посвећеност усмјерену ка заштити животне средине-казао је Ђуровић.

– Општина Бар већ традиционално сарађује са компанијом Енергеан Монтенегро Лтд, као доказано друштвено одговорном компанијом, која је увијек заинтересована да пружи допринос локалној заједници и прилагоди своје активности потребама друштва.

Ово је прва компанија за истраживање и производњу угљеводоника која се обавезала на нулту емисију до 2050. године, те успјешно послује и на еколошки заштићеним локалитетима али и у атрактивним туристичким дестинацијама без икаквих посљедица по околину – истичу из Општине Бар.

Свјетски дан заштите животне средине је дан који се обиљежава у цијелом свијету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем скретања пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине. Општина Бар, традиционално, обиљежава овај Дан различитим активностима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:28