ЖЕНСКИ КЛУБ СКУПШТИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ / - ЖЕНСКИ КЛУБ СКУПШТИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ
15/01/2022 u 18:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Женски клуб: Свакодневни сексистички напади се морају зауставити

Додају да је невjероватно jе како jе мушкарцима природно да се на жену гледа као на обjекат

 

 

Из Женског клуба реаговали су на све учесталије сексистичке изјаве упућене између осталог посланицама Александри Вуковић и Драгињи Вуксановић Станковић.

Као Женски клуб, врло смо забринуте оволиком дозом контаминациjе jавног простора са сексистичким, мизогиним и врло ласцивним изjавама упућеним женама на jавним функциjама, а наjчешћа  мета су политичарке и новинарке, саопштили су из Женског клуба.

Како истичу друштвене мреже су терен на коjима букти оваj начин недопустиве комуникациjе и додају да смо нажалост, свjедоци да ни поjедини jавни и страначки функционери, те наводно угледни бизнисмени, ниjесу имуни на овакав начин изражавања, те олако потежу за њим.

- Када jе ова врста напада на жене у питању, изгледа се бришу све идеолошке разлике. Тако смо имали непримjерен сексистички коментар Старе гарде Либералног савеза према посланици Александри Вуковић, затим бестидну изjаву портпарола Социjалдемократа, Николе Зироjевића, упућену министарки Весни Братић, па недавно врло ласциван коментар члана Владине Националне комисиjе за УНЕСЦО и бившег градоначелника Цетиња и функционера Народне странке, Jована Маркуша упућеног посланици Драгињи Вуксановић Станковић, па до ултра десничара Шешеља и његових безпризорних квалификациjа на рачун цетињанки и колегинице Вуксановић Станковић. Комплетан идеолошки спектар jе jединствен кад треба понизити жену и сви они на то гледаjу као на потпуно природну ства - наводе у саопштењу из Женског клуба.

Додају да је невjероватно jе како jе мушкарцима природно да се на жену гледа као на обjекат. У њиховим очима жене су првенствено тиjело и изглед, и увиjек jе ту нека непримjерена алузиjа на таj рачун. Тако, нажалост, упркос порасту броjа жена на високим мjестима у црногорскоj политици, имамо нериjетко да се умjесто полемике са њиховим, наjчешће врло jасним ставовима, посегне за коментарисањем њиховог изгледа и њиховог начина изражавања, темперамента, њихове поjавности.

- Оно што посебно забрињава jе висок степен толеранциjе према овим све учесталиjим поjавама, оних чиjа jе дужност да то осуде, а мислим на сами државни врх и на наше колеге политичаре и медиjе. Али не, ту имамо изражену селективност, може за Драгињу све, а не може за Весну, или обрнуто, зависно коjи jе медиj у питању и зависно из ког политичког табора се потиче - оцјењују из Женског клуба.

Зато Женски клуб упозорава да jе краjње вриjеме за промjену у начину комуникациjе у jавном простору, jер постоjи боjазан да оно што нам се свакодневно догађа у jавноj сфери буде прихваћено као нормално, да се све то третира као ситница, да огугламо и да се навикнемо на то. Кад преброjимо само саопштења нашег Женског клуба поводом оваквих испада, видимо да jе стање алармантно. Нажалост, врло забрињава неподношљива лакоћа са коjом се даjу овакве изjаве а и чињеница што они коjи их даjу се jош и ишчуђаваjу реакциjама Женског клуба jер не виде ништа спорно у њима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:12