Зграда Комитета у Никшићу чије просторије користи ДПС / -Б.-Б.
06/11/2021 u 06:19 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зграду Централног комитета у Никшићу деценијама бесправно користи ДПС

Годинама уназад ми смо безуспјешно покушавали да издејствујемо утврђивање власништва и права коришћења. Нисмо могли ништа учинити јер нас је једнопартијска власт ингнорисала, истиче Радислав Станишић у изјави за "Дан"

Централни комитет Југословенске комунистичке партије Црне Горе (ЈКПЦГ) поново ће покренути иницијативу да се утврди стварно власништво над објектом у улици Народних хероја у Никшићу. То је у изјави за "Дан" најавио предсједник Централног комитета Радислав Станишић који је истакао да објекат већ деценијама бесправно користи Општински одбор Демократске партије социјалиста (ДПС) града.

image

Радислав Станишић

-Б.Б.

-Годинама уназад ми смо безуспјешно покушавали да издејствујемо утврђивање власништва и права коришћења. Нисмо могли ништа учинити јер нас је једнопратијска власт ингнорисала. Ту зграду од неколико стотина метара квадратних градили су комунисти, а наш одбор у Никшићу је из ње истјеран, истакао је Станишић.

Спорни објекат у Никшићу је од изградње познат као зграда Комитета, од деведесетих година прошлог вијека, како Станишић појашњава, под неразјашњеним околностима постао је власништво државе, а право над његових коришћењем има Влада Црне Горе.

Ћуте и у Управи за некретнине и катастар

Поводом власништва над зградом Комитета "Дан" се прошлог мјесеца обратио Управи за некретнине и катастар тражећи од директора Коче Ђуришића податке о спорном објекту, али одговоре нисмо добили. Ђуришић је недавно једном медију изјавио да је "покренут поступак уређења листа непокретности који се односи на поменуту зграду", али је "Дан" остао и без тог појашњења.

О спорном здању, на којем је одавно само назив партије која га користи, питали смо и Општински одбор ДПС-а. Како нам је предочено, наша питања су прослијеђена њиховој централи у Подгорици, одакле су "поручили" да "немају коментара".

- И прије неколико година на сједници Владе покренуто је питање имовине друштвено-политичких оргаизација и констатовано да то припада држави. Међутим, и послије те одлуке ДПС и даље остаје у тим просторијама, али ћемо ми бити упорни - поручио је Радислав Станишић.

-Зна се ко је доносио такве одлуке и због чега. ДПС ју је преузео као своју имовину без обзира што је на савезном нивоу 1992. године донесена одлука да имовина Савеза комуниста припадне Савезу комуниста –покрет за Југославију. Нама је тада додијељена једна просторија, али су нас и из ње истјерали и од тада потуцамо се од немила до недрага, наши чланови одвајају од уста својих породица да би плаћали закуп простора који је неопходан Општинском одбору ЈКПЦГ, рекао је Станишић.

Зграда је саграђана седмдесетих година и то од чланарине Комуниста. Станишић истиче да је тај износ на мјесечном нивоу био колико и један потрошачки кредит за који се могла купити готова сва бијела техника за једно домаћинство. Када је саграђена, појаснио је Станишић, Комунисти су дио дали на коришћење Социјалистичком савезу радног народа Никшића, као и Савезу бораца и омладине.

-На првом дијелу конгреса негдје јануара 1991.или 1992. године Мило Ђукановић је отворено казао "може да не буде комуниста у Москви, али ће их бити у Црној Гори". Неколико мјесеци касније створена је ДПС која је преузела сву имовину Комуниста у Црној Гори, а не само у Никшићу. Већину наших објеката чак и издају и на томе је њихова партија досад зарадила од четири до пет милиона еура, а ми смо поред своје имовине подстанари, категоричан је Станишић.

Осим никшићког ДПС-а, који је "заузео" највећи дио објекта, у згради Комитета су и просторије Удружења бораца и антифашиста, никшићког одбора Уније слободних синдиката и Савеза Синдиката Црне Горе, те и дописништва Радио-телевизије Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 23:59