Водом угрожене куће и дворишта / -В.Ра.
27/10/2021 u 06:57 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Житељи рожајске Улице Зеленска страхују да ће једног дана сви завршити у Ибру

Оштећени су темељи и зидови наших кућа, а на неким мjестима долази и до појаве клизишта, кажу мјештани

Житељи Улице Зеленска 1 апелуjу на одговорне у локалној управи да коначно риjеше проблем одвођења отпадних и атмосферских вода коjе им наносе огромну штету. Истичу да им jе прошле године из локалне управе обећано да ће проблем ријешити током овогодишње грађевинске сезоне уколико за то буде новца у каси, али од тога ниjе било ништа.

-Ово jе показатељ небриге локалне власти према нашим недаћама. Сумњамо да ниjе било новца у локалноj каси, с обзиром на то да су извођени радови тамо гдjе партиjа на власти има наjвише бирача. Уколико не ријеше наш проблем, организоваћемо протест и блокирати магистрални пут, jер је то, изгледа, jедини начин да скренемо пажњу на недаће коjе су нас задесиле – истакли су житељи Зеленске улице.

image

Један од мјештана показује клизиште

-В.Ра.

Истичу да отпадне и атмосферске воде редовно плаве магистралу и преливаjу се у њихова дворишта.

-Када пада киша, цjелокупна вода с височиjих подручjа слива се на магистралу. Због превеликих количина воде, долази до зачепљења шахти а вода из њих прави изворишта у нашим двориштима. Оштећени су темељи и зидови наших кућа, а на неким мjестима долази и до појаве клизишта. Због сталног плављења дворишта, страхуjемо да се jеднога дана не нађемо у кориту Ибра, коjи нам тече испод кућа. У случаjу да дође до такве несреће, директно ће одговарати они коjи су дужни да риjеше наше проблеме – поручују мjештани, истичући да им jе Управа jавних радова нудила циjеви за одвод воде коjе је требало сами да поставе, што сматрају краjњом неозбиљношћу.

image

Угрожене куће

-В.Ра.

Кажу да jе главна саобраћајница краjње запуштена.

-Иако се децениjама планира, ова веома прометна улица jош увиjек ниjе добила пjешачку стазу. Кад се расвjета поквари, на замjену сиjалица чекамо и по мjесец и више дана. Наша улица jе практично тркачка стаза по коjоj се иживљаваjу необуздани возачи па често долази до удеса чак и са смртним исходом – истичу мјештани Зеленске улице и наглашавају да у њиховом комшилуку живи доста особа са инвалидитетом коjима jе, услед поменутих проблема, ограничена слобода кретања. Због тога апелују и на организациjе за заштиту људских права.

Хусовић: Општина спремна, мјештани да потпишу сагласност о радовима

Предсjедник Општине Рахман Хусовић за "Дан" је казао да локална управа по закону ниjе надлежна да изводи радове на магистралним путевима, али jе поручио житељима Зеленске улице да су спремни да риjеше њихов проблем постављањем одводних циjеви.

-За те радове jе потребна сагласност становника Зеленске улице да се кроз њихова имања поставе одводне циjеви, коjу би потписали пред нотаром. Ми не желимо да сjутра имамо проблема с неким од њих зато тражимо да се риjеше имовинско-правни односи. Требало је раније да реагуjу и то питање риjеше у вриjеме изградње тржног центра "Елкос" када су кренули њихови проблеми, а не да након толико година окривљуjу нас. Општина је спремна да, уколико пристану на договор, одмах уђе у посао – поручио jе Хусовић.

Рjешење проблема виде у реконструкциjи улице на начин што би нагиб био окренут на супротну страну, затим у редовном одржавању канализационих шахти или пак у инсталирању циjеви већег пречника. Хитну реакцију надлежних затражили су: Исмет Лукач, Хилмо Куч, Рифат Лукач, Екрем Шкриjељ, Емрах Шкриjељ, Рафет Шкриjељ, Мухра Шкриjељ, Фето Реџепагић, Хусеин Синановић, Рафет Тахировић, Фатима Кораћ, Сабриjа Тахировић, Васвиjа Куч, Есма Куч, Џавид Куjевић, Харис Мурић, Рика Синановић, Асмир Кораћ, Jонуз Кораћ, Емина Кастрат, Емин Муратовић, Халима Мурић, Хасим Ћоровић, Елез Меховић, Ерол Богућанин и Мухарем Шкриjељ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:48