Тренутни изглед улица / -M.K.
28/06/2021 u 06:15 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Житељи улцињског Старог града спремају тужбе за изгубљену добит

Прошлу сезону изгубили смо због ковида, а и ова нам измиче јер радови на реконструкцији дијела улица и инфраструктуре још нису завршени Што је најгоре, ево већ четири дана немамо ни воде јер је цркла нека пумпа, огорчен је Хусеин Цано Караманага за "Дан"

Житељи улцињског Старог града изгубили су сваку наду да ће туристичку сезону која је у замаху провести посвећени дочеку гостију и остваривању прихода од туризма. Умјесто лијепих слика међу зидинама древне тврђаве присутно је огромно незадовољство, брига и огорчење јер радовима на реконструкцији дијела улица и инфраструктуре још се не назире крај иако је тај посао требало да буде завршен до краја априла. Због тога старограђани све мање размишљају како да спасе сезону, а све више како да од одговорних за такво стање наплате изгубљену добит. Предсједник Друштва пријатеља Старог града "Каљаја" Исмет Караманага каже за "Дан" да упркос бројним упозорењима, али и обећањима, послови напредују преспоро.

image

Раскопане улице у Старом граду

-M.K.

– Четири радника тренутно раде на калдрми али ко зна када ће бити све готово и не можемо бити задовољни. Квалитет радова је лош, улице неподесне и клизаве, крњи се бетон, јавна расвјета је никаква. Незадовољни смо извођачима радова и свим другим компетентним органима који то прате. Ми смо изгубили и госте и сезону и обратићемо се највишим инстанцама због свега што се дешава. Живимо од туризма, а гостију и прихода нема. Спремамо се за тужбе јер смо на великом губитку – поручује Караманага.

Његов суграђанин и власник хотела "Пират", Хусеин Цано Караманага истиче да због радова који још трају, није у могућности да отвори хотел.

image

Улцињани спремају тужбе

-M.K.

– Ситуација је хаотична јер смо у ситуацији да се отказују резервације. Био сам принуђен да у договору са извођачем сам анагажујем мајсторе за камен, како бих урадио прилаз хотелу. И то се ради са постојећим каменом. Сви смо веома узменирени, а многи најављују тужбе. Ако успијем да отоворим хотел 1. јула није ми намјера никога да тужим, али ако се овако настави нећу имати избора као ни остали. Прошлу сезону изгубили смо због ковида, а и ова нам измиче због немара и нечије неодговорности. Што је најгоре, ево већ четири дана немамо ни воде јер је цркла нека пумпа, огорчен је Караманага.

Општина да предузме конкретне потезе

– Од Општине Улцињ не очекујемо подршку у смислу што су стали иза нашег захтјева. То није довољно и ништа нам не помаже што предсједник Општине каже да се слаже са нама и да је требало брже и боље да се ради. Очекујемо конкретне потезе како би се поспјешили и убрзали радови – категорични су старограђани.

Подсјетимо, на протестном окупљању одржаном 20. маја предсједник Општине Александар Дабовић рекао је да неће допустити да се Стари град запостави и деградира, те да ће дати све од себе како би се радови привели крају.

– Сви су рокови пробијени. Разумијем да се увијек могу десити нека одступања али не могу да схватим као архитекта да је главни узрок необезбјеђивање адекватног камена – казао је тада Дабовић и позвао извођача и инвеститора да са највећом озбиљношћу схвате протесте мјештана и одговоре на захтјеве.

Из компаније која изводи радове раније је саопштено да је пројектом било предвиђено да радови буду готови за четири мјесеца, али је након увида у стварно стање на терену јасно било да је рок нереалан. Тврде да су се суочили са бројним нелегалним инсталацијама и противљењем мјештана да се уграђује стари камен за калдрму, а за нови је потребна дужа процедура.

Подсјећамо, средином јануара, послије вишегодишњег кашњења, у улцињском Старом граду коначно је почела санација и реконструкција саобраћајница у урбаној цјелини. Пројекат је планиран прије више година, а државним буџетом из 2015. године за овај пројекат опредијељена су средства у висини од око 200.000 еура. Планирана је санација централне и источне улице, а укупна површина која треба да се реконструише износи 2.385 метара квадратних. Требало је да се радови заврше још у априлу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:12