Страни туристи на путу Вуча - Баћ / -В.Ра.
04/10/2021 u 06:45 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Житељи Вуче, Малиндубраве и Припечи децениjу чекаjу на санацију оштећеног пута

Риjеч jе о дионици дугоj око осам километара коjа jе у jако лошем стању и коjом се може проћи jедино тракторима и запрегом, у уме мјештана истиче Реџеп Хот

Житељи рожаjских села Припеч, Малиндубрава и Вуча, коjа су од центра Рожаjа удаљена више од 20 километара, апелуjу на надлежне институциjе да наjхитниjе поправе пут коjи повезуjе ова села са jадранском магистралом и регионалним путем Рожаjе – Вуча – Тутин. Истичу да више од децениjу покушаваjу да укажу одговорнима да jе пут коjим долазе до своjих кућа у веома лошем стању.

– Риjеч jе о дионици дугоj око осам километара коjа jе у jако лошем стању и коjом се може проћи jедино тракторима и запрегом. Дио пута од МЗ Баћ, око два километра, асфалтирано је али ниjе издржала ни двиjе године, па можемо констатовати да око стотину домаћинстава, колико их има на овом потезу, живи практично у изолациjи – у име житеља поменутих села каже Реџеп Хот.

image

Реџеп Хот показује рупе на путу

-В.ра.

Хот истиче да су се мjештани приjе неколико година организовали и своjим средствима купили бетон, те залили наjдубље рупе на путу.

– Наш труд jе одниjела киша, а пут је претрпио и саобраћаjно оптерећење, jер га од прошле године, када jе започета санациjа магистралног пута од Рожаjа до Драченовца, користе туристи и други моторизовани путници. Туристи из Србиjе, Мађарске, Румуниjе и других држава и љетос су користили оваj пут као алтернативу како би избjегли вишесатна задржавања на магистралном путу. Риjеч jе о туристима коjи нису вични вожњи макадамом па су многи од њих претрпjели велике штете на скупоцјеним аутомобилима, а било jе оних коjе смо морали да шлепуjемо до аутомеханичара како би наставили пут тамо гдjе су кренули – истиче Хот, наглашаваjући да овдашње становништво услед лоше путне инфраструктуре користи стара возила коjа такође трпе оштећења.

”Мјештани апелуjу на надлежне да се приступи поправци саобраћајнице која повезује ова села са Јадранском магистралом

Становништво у овим краjевима искључиво живи од сточарства и пољопривреде. Хот истиче да из овога краjа нема запослених, па каже да се не могу отети утиску да jе локална и државна власт дигла руке од њих.

– Ово ниjе пут већ џомбе, да jе 15 виjек не би овако било. Ако неће да га асфалтираjу могу барем да попуне ове рупе. Свуда раде и асфалтираjу путеве до приватних кућа, а овдjе ништа не улажу. Оваj пут jе пробиjен jош 1955. године, а више од децениjу практично jе неупотребљив. Осjећамо угроженост jер немамо пута па и Хитна помоћ из разумљивих разлога избjегава да долази по нашим позивима – тврди Хот.

Мјештани ових села истичу да су због небриге локалне управе на последњим локалним изборима слабом подршком "казнили" Бошњачку странку, па су увjерени да због тога трпе реваншизам од локалне власти.

– Ми овдjе практично преживљавамо jер наши производи немаjу организовани откуп, а да их сами нудимо на продаjу немамо могућности, управо због лоше путне инфраструктуре. Иако се трудимо, сами не можемо да риjешимо толики проблем. Партиjски лидери само нас обилазе пред изборе и обећаваjу, а потом ништа не раде. Увjерени смо да су представници актуелне власти у локалноj управи љути на нас jер их нисмо подржали управо због тога што нас годинама обмањуjу. Сматрамо да и поред тога имамо право на бољи живот и очекуjемо да оваj пут буде барем поправљен у наjкраћем року – апелуjу житељи Вуче, Малиндубраве и Припеча.

За туризам потребне добре саобраћајнице

– Ако Црна Гора жели да се бави туризмом, мора обезбиjедити путеве за туристе. Затварањем магистралног пута усред сезоне не може се ништа постићи. Зато су били дужни да поправе оваj пут коjим су пролазили туристи, али очигледно да нико не води рачуна ни о туристима, ни о нама. Полициjа jе била дужна да постави обавjештење на Вучи и упозори туристе о каквом се путу ради, али они се овуда возе државним возилима и џиповима које поправљаjу државним парама, док терет сносимо, како ми, тако и туристи коjи су у Црну Гору дошли да троше своj новац, а коjи су га додатно трошили на поправку возила – истичу мјештани Вуче, Малиндубраве и Припеча.

Они су позвали локалну и државну телевизиjу да дођу у оваj краj и увjере се у оправданост њиховог апела за помоћ.

– Размишљали смо да блокирамо магистралу како бисмо скренули пажњу на оваj проблем, али знамо да ни то не би помогло. Уколико се брзо не поправи оваj пут, бићемо принуђени да организуjемо неки вид штраjка како бисмо указали свима у држави у каквим условима живимо. Оваj краj jе богом дан за пољопривреду и њено оживљавање, али за то услова нема – закључуjу мјештани Вуче, Малиндубраве и Припеча.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:01