Одборници СО Бијело Поље / -Милован Нововић
21/05/2022 u 08:30 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Злајић: Буџет СО Бијело Поље није био развојни, него разорни

Одборник СДП-а Идриз Махмутовић за лоше стање оптужио је Владу на чијем је челу био Здравко Кривокапић, која је занемарила обавезе према капиталним пројектима на подручју општине Бијело Поље

На јуче одржаној сједници Скупштине општине Бијело Поље усвојен је завршени рачун буџета за 2021. годину. Секретарка Секретаријата за финансије Алида Нухоџић саопштила је да је ребалансирани буџет Општине Бијело Поље за прошлу годину планиран у износу од 14.472.428 еура, а остварен у износу од 14.625.025 еура. Додала је, да је капитални буџет био планиран у износу од 2.968.199 еура, а реализован у износу од 1.131.363 еура, што чини нешто више од 38 одсто од плана.

- Можемо закључити да завршни рачун буџета за прошлу годину објективно и истинито приказује примитке и издатке, и у складу је са прописима - навела је, између осталог, Нухоџић.

Повратник у одборничке клупе из редова СНП (умјесто садашњег министра просвете Миомира Војиновића), Љубомир Злајић, говорећи о завршном рачуну прошлогодишњег буџета казао је да је он био искључиво потрошачки и усмјерен на плате и трошкове.

image

Љубомир Злајић

-Милован Нововић

-Овај завршни рачун показује да буџет није био развојни, него разорни. Замислите за плате иде 1,6 милиона еура, а како је ревизор нагласио у свом извјештају не уплаћују се порези и доприноси, и на тај се начин крши закон. Тако они који стичу право на пензију улазе у огромне проблеме ни криви ни дужни. Повећано је и запошљавање, а морају се зараде умањити за десет одсто, а трошкови за суд ће бити велики.То је све написао независни ревизор-устврдио је Злајић.

Дугови умањени за преко четири милиона, није било задужења

Предсједник Општине Петар Смоловић истакао да је криза свуда у свијету али да је упркос томе али и пандемији корона вируса, успјех остварити зацртани буџет, па га и премашити један одсто, односно оставрен је 101,05 одсто

-Остварили смо све оно што смо започели, радили савјесно, поштено, штедјећи и радили домаћински. У прошлој години исплаћено је десет плата, уз три из године раније. Дуг за доприносе је од 2015. године, кад је неколико година био блокиран општински рачун. Уз потписани репрограм успијевамо да дио по дио отплаћујемо. Када је у питању запошљавање, кад сам дошао било је 320 запослених на списку, а данас их је 306. Плате не можемо да смањимо испод минималне, али смо зато три пута умањивали по пет одсто зараде функционера.Дугове смо умањили за преко четири милиона еура и нијесмо се ниједан цент задужили - рекао је Смоловић и одборницима из Биjелог Поља честитао нова посланичка мjеста у Скупштини Црне Горе.

Злајић је додао да се тако иде из године у годину, уз бојазан за новим кредитним задужењем.

-Не може се напријед, јер се плаћа скоро пет милиона старих дугова. Општина функционише на вересију,недомаћински сте се понашали - устврдио је Злајић.

Одборница Демократског фронта Драгица Јоксимовић поновила је да се не уплаћују доприноси на плате запослених, "тако да закони за локалну управу не важе".

-То је и независни ревизор примијетио, и још доста тога што мора да се поправи-казала је Јоксимовић.

Одборник СДП-а Идриз Махмутовић за лоше стање осудио је Владу на чијем је челу био Здравко Кривокапић, која је, како је казао, занемарила обавезе према капиталним пројектима на подручју општине Бијело Поље.

Одборник СНП-а Видран Кљајевић казао је да завршни рачун "најбоље говори колико се лоше радило".

Одборници су усвојили и план капиталних инвестиција за период од 2022. до 2026. године и одлуку о измјенама и допунама одлуке за неколико бизнис зона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:54