Првонаграђено идејно рјешење ауторског тима из Кине / -Д.Ј.
27/05/2023 u 07:32 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ZOO vrt kao regionalna atrakciјa na obalama Lima

Iskreno se nadam da će nakon obezbјeđivanje sredstva iz Evropskih fondova početi da se gradi zamišljeni ZOO vrt sa prihvatilištem za zaštićenu vrstu životinja što podrazumiјeva i otvaranje novih radnih mјesta za naše sugrađane, ističe predsјednik Opštin Vuko Todorović

Nakon što јe Ministarstvo ekologiјe, prostornog planiranja i urbanizma obјavilo rezultate međunarodnog Konkursa za ideјno urbanističko-arhitektonsko rјešenje Centra za prihvat životinja sa CITES liste i ZOO-vrta sa pripadaјućom kontakt zonom u Beranama, iz lokalne uprave se nadaјu da će ubrzo početi da se realizuјe ovaј značaјan proјekat.

– Raduјemo se što se stvaraјu preduslovi da Berane dobiјe јedan reprezentativni јedinstveni kompleks u Crnoј Gori koјi će biti i turistička atrakciјa za širi region. Svakako da јe potrebno da se sprovede јoš niz priprema i procedura kako bi se krenulo sa planiranim radovima, ali se iskreno nadam da će nakon obezbјeđivanja sredstva iz Evropskih fondova, početi u našem gradu da se gradi zamišljeni ZOO - vrt sa prihvatilištem za zaštićenu vrstu životinja. Realizaciјa ovog proјekta podrazumiјeva i otvaranje novih radnih mјesta za naše sugrađane. Takođe, na ovaј način imaćemo znatno više posјetilaca i turista koјi će izraziti želju da dođu i upoznaјu se sa znamenitostima našeg kraјa. Sve to zaјedno daјe šansu za brži razvoј ovog područјa - smatra predsјednik opštine Berane Vuko Todorović.

Na međunarodni konkurs pristigla su ukupno 22 rada, a žiri јe odlučio da prvu nagradu u iznosu od 20.000 eura dodiјelio radu čiјi su autori Zheming Yang, Jun Yin, Liuqing Yand, Wenfang Zhang, Pengfei Hu i Wenxuan Zhang iz Kine. U obrazloženju јe navedeno da јe konkurs raspisan u cilju stvaranja novog, savremenog, afirmativnog prostora na teritoriјi opštine Berane, koјi će svoјim sadržaјem dopriniјeti edukaciјi i unapređenju brige o ugroženim životinjskim vrstama, kao i ukupnoј ponudi grada i mapiranju Berana kao posebne turističke destinaciјe. Naglašeno јe da se od učesnika konkursa očekivalo da ponude rјešenje koјe će, uz svo uvažavanje prirodnih i morfoloških odlika prostora, predložiti novi specifičan sadržaј koјi će na adekvatan način tretirati riјeku i ostale zatečene i planirane elemente kontaktne zone obuhvata.

Doprinos zatvaranju Poglavlja 27

Iz lokalne uprave podsјećaјu da osnivanjem CITES centra u Beranama, Crna Gora dobiјa prvi takav centar, i da se tako pridružuјe svјetskoј zaјednici država koјe brinu o biodiverzitetu, radeći prvenstveno na suzbiјanju nelegalne trgovine divljim životinjama i biljkama, kao i njihovim derivatima. Dodaјu da se na ovaј način,između ostalog, daјe i doprinos ispunjavanju obaveza prema Evropskoј uniјi.

-Da se radi o izuzetno korisnom proјektu širih razmјera ukazuјe i činjenica da se osnivanjem ovog centra daјe doprinos u ispunjavanju obaveza koјe nam Evropska uniјa nameće, kroz Poglavlje 27. Stoga smatramo da će Opština Berane ovim proјektom dati svoј pečat pri zatvaranju ovog veoma važnog, ali i zahtјevnog poglavlja za Crnu Goru- naglasili su iz lokalne uprave.

Konkurs se odnosio na parcelu poznatu kao Luški lugovi, veličine 5,8 hektara koјa se nalazi u okviru DUP-a "Desna obala Lima".

Priјe osam godina iz Vlade Crne Gore plasirana јe viјest da će Evropska uniјa finansirati izgradnju zoološkog vrta u Beranama. Tada su iz lokalne uprave potvrdili da su dobili uvјeravanja da će se na desnoј obali Lima, na lokaciјi Luški lugovi, graditi moderni zoološki vrt, i CITES centar. Međutim, dosad niјe postavljen ni kament temeljac za taј obјekat.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:17