Владика Јоаникије бесједио на литургији у Кличеву / -Ж.Ш.
24/04/2021 u 20:05 h
Б.Б.Б.Б.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владика Јоаникије: Живот је тамо гдје је Христос

Лазарева субота прославља се осам дана прије Васкрсења Христовог, а пред православним вјерницима је Велика недјеља током које треба да смогнемо снаге да и те дане Часнога поста испостимо како ваља, да се кајемо за своје гријехе и исповиједамо их, да се очистимо и припремимо за стан Бога живога
Празник Лазарева субота обиљежен је литургијски у цркви Богородице Тројеручице у насељу Кличеву. Свету архијерејску литуругију са свештенством и монаштвом у надземној крипти храма служио је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије који је бесједио о празнику, Лазару, Христовом пријатељу којег је васкрсао. Обрадовале су се сестре Лазареве, бесједио је владика, кад су видјеле да се он јавља позивом божијим као побједитељ смрти.
– Тамо гдје је Христос тамо је живот. И ако се Христос срете са смрћу тамо ће бити васкрсење, јер је он побједитељ смрти. Он је овдје прије свога страдања и прије своје смрти и васкрсења пројавио много тога, прије свега да саосјећа са људским патњама. А како не би саосјећао са људским патњама онај који је узео све патње и сва понижења цијелог рода људскога на себе, као син божији. Али је пројавио и своју власт над смрћу и свога пријатеља Лазара васкрсао, бесједио је владика.
Лазарева субота прославља се осам дана прије Васкрсења Христовог, а пред православним вјерницима је Велика недјеља током које треба да смогнемо снаге да и те дане Часнога поста испостимо како ваља, да се кајемо за своје гријехе и исповиједамо их, да се очистимо и припремимо за стан Бога живога. Прије неколико година мјештани су са својим парохом протојерејем–ставрофором Велимиром Јововићем започели градњу цркве Богородице Тројеручице у Кличеву. Храм је смјештен у близини Царевог моста гдје су земљиште откупили парохијани. За довршетак цркве неопходно је још средстава, а сви које желе да буду приложници могу се обратити надлежном пароху или Одбору за градњу.
Б.Б.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:54