Надвожњак Бјелиши / -Драган Стојановић
19/04/2021 u 18:52 h
Д.С.Д.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лековић: Накнадни радови на надвожњаку у Бјелишима грађане ће коштати 120 хиљада еура

Из овог посла није настала никаква штета по Општину Бар, већ су изведени накнадни радови у назначеном износу, законом заснованом, у циљу веће безбједности и квалитета надвожњака, кажу из Секретаријата за имовину, заступање и инвестиције
Одборник Демократа у скупштини општине Бар Момчило Лековић тврди да додатни радови на изградњи надвожњака према Бјелишима, Општину, односно све грађане Бара, коштају 120 хиљада еура. Лековић истиче да је изградња надвожњака према насељу Бјелиши, за који је Општина Бар на основу отвореног поступка јавне набавке закључила уговор 27.12.2019. године на уговорени износ од 1.558.587,24 еура, требало да буде завршена у октобру проше године. Међутим, до окончања радова тада није дошло, при чему је Општина 28.12.2020. године расписала преговарачки поступак, без претходног објављивања позива за надметање, за извођење додатних радова за изградњу надвожњака у Бјелишима.
image
Момчило Лековић
-Драган Стојановић

– Како се види на основу тендерске документације, основ за спровођење додатног поступка по хитности је Стручни налаз надзорног органа АД „Грађевински надзор и лабораторијска испитивања” Подгорица, од 09.12.2020. године, а који се односи на вишак радова и на накнадне радове. Општина је са извођачем ИГП „Фидија” д.о.о. Подгорица, који је изводио и основне радове, закључила додатни уговор у вриједности од 119.745,50 еура. У тендерској докуметацији стоји да је провјером рекапитулације арматуре и количине бетонских радова, односно коначног збира датог у пројектној документацији, и упоређивањем са количинама наведеним у пројектантском предмјеру радова, установљена неусаглашеност. Друга ствар, због које се изводе накнадни радови јесте потреба за извођењем уземљења ограде и металних конструкција око жељезничке пруге, као и мостовских сливника, кабловских инсталација и расвјете на мосту – појашњава Лековић и констатује да није први пут да Општина додатно плаћа за извођење накнадних радова, те да се слободно може констатовати „да Општина има традицију када је дорађивање надвожњака у питању“.
image
Извјештај о реализацији уговора
-Драган Стојановић

– Слично се десило и 2011. године, када је само неколико мјесеци након свечаног отварања вршена дорада главног надвожњака према Улцињу. Општина је морала да плати 260 хиљада еура на име накнадно изведених радова на изградњи овог надвожњака и то на основу уговора из 2010. године потписаног између Општине и „Бемакса“, који је изводио радове. У овом случају настао је и трајао судски спор, који је ријешен у корист извођача, а на штету Општине – подсјећа Лековић.
Прекопавање надвожњака под знаком питања
– Чијим дјеловањем је проузроковано да се одмах након извођења радова на надвожњаку, који је иначе изграђен преко пруге, утврди да је планирана и потреба уземљења металних конструкција, односно кабловских инсталација и расвјете, не може се утврдити, али је савим јасно да би и лаик могао закључити прије почетка изградње, да све што има блиски контакт са високонапонском мрежом мора бити максимално заштићено, односно уземљено, а да притом надвожњаку требају и сливници и расвјета. То су се питали и грађани, који су остали у чуду због чега се поново врши прекопавање тек завршеног надвожњака – истиче Момчило Лековић.
Из Секретаријата за имовину, заступање и инвестиције кажу да наводи Лековића у вези са прекопавањем надвожњака нијесу тачни.

Из Секретаријата за имовину, заступање и инвестиције кажу да је у питању постављање сливника, постављање електричних каблова и постоља за јавну расвјету и кабловска уземљења, као и прописане арматуре на конструкцији моста реализоване у фази извођења радова на надвожњаку, што има третман „накнадних радова”, из разлога што понудом на тендеру ти радови нијесу били обухваћени.
– Примјера ради, јавна расвјета на надвожњаку није била обухваћена пројектом надвожњака и понудом по тендеру, већ је саставни дио пројекта јавне расвјете саобраћајнице, која је сада у изградњи и повезује Булевар револуције са надвожњаком и која је саставни дио посебног пројекта расвјете – саопштено је за „Дан“ из Секретаријата за имовину, заступање и инвестиције.
Није први пут да Општина додатно плаћа за извођење накнадних радова, те да се слободно може констатовати да Општина има традицију када је дорађивање надвожњака у питању, каже Лековић

Истичу да је надзорни орган провјеравао усклађеност пројекта надвожњака и потребних садржаја са понудом из тендера, „тако да су сви радови који су ишли у правцу квалитетнијег и безбједнијег рјешења евидентирани у грађевинској документацији као накнадни рад“.
– Ангажован је био и судски вјештак грађевинске струке који је извршио додатне провјере усклађености пројекта и саме потребе за већим квалитетом надвожњака. За могућност постојања „накнадних радова” и сам Закон о јавним набавкама у члану 59 став 1 тачка 3 препознао је преговарачки поступак без претходног објављивања позива због хитности проузроковане догађајима који нијесу проузроковани дјеловањем наручиоца, стога је одредба тог закона и примијењена у реализацији наведеног поступка. Из овог посла није настала никаква штета по Општину Бар, већ су изведени накнадни радови у назначеном износу на закону заснованом, а који унапређују пројектно рјешење сложеног инжењерског објекта у циљу веће безбједности и квалитета истог – стоји у одговору Секретаријата за имовину, заступање и инвестиције.
Д.С.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:57