Напуштени погони бивше компаније Мермер / -Д.Ј.
17/04/2021 u 07:47 h
Д.Ј.Д.Ј.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Након Кинеза налазиште мермера мјеркају Словаци

Све треба уподобити са законским прописима који се тичу искоришћавања рудног богатства, па тек онда доћи до конкретног рјешења – казао је за „Дан” предсједник општине Андријевица, Жељко Ћулафић
Бројна стратешка документа указују да општина Андријевица, поред других развојних ресурса, посједује и рудно богатство, чијом би адекватном експлоатацијом могли да се остварују позамашни приходи. На то указује и налазиште мермера које се, у дијелу планине Жољевице, налази изнад села Слатина и Забрђе. На том мјесту данас се налазе напуштени и руинирани објекти бивше компаније „Мермер”, који су само један од примјера да у Андријевици није успјела скоро ниједна приватизација, некад успјешних привредних колектива. To предузеће је формирано у другој половини прошлог вијека, упошљавајући у једном моменту преко 100 радника. Бавило се производњом мермера, као и трговинском и грађевинском дјелатношћу, све док прије тридесетак година, због значајних потраживања одређених повјерилаца, није доживјело увођење стечаја. У међувремену бројни инвеститори, како домаћи, тако и страни, мјеркали су поменута налазишта мермера, али су сви углавном одустајали због неповољног привредног и политичког амбијента који је владао у Црној Гори. Интересовање за активирање новог рудокопа у Жољевици недавно су исказали и неки кинески инвеститори, али су на крају рекли да није прави момент да инвестирају у Црну Гору. Послије тога процурјела је вијест да је андријевички мермер привукао пажњу одређених фирми из Словачке и да постоји могућност да они отпочну неки вид производње на поменутом локалитету. То су нам јуче потврдили и одговорни из локалне управе, наводећи да, ипак, треба сачекати да се распише тендер.
– Настојимо да у разговорима са озбиљним инвеститорима изнађемо могућност за валоризацију налазишта мермера у Жољевици, а самим тим и за искоришћавање постојећих капацитета са којима је располагала бивша компанија. Тако смо остварили контакт са кинеским инвеститорима који су у почетку изразили жељу да крену са експлоатацијом мермера, јер тамошњи природни ресурси дају реалну шансу за развој а самим тим и за остваривање добити. Међутим, они су одустали од ове приче под изговором да то чине због појаве пандемије и саме политичке ситуације. Али, прича око валориозације налазишта мермера је и даље актуелна, с тим што су одређени инвеститори из Словачке недавно показали интересовање да преузму налазишта у дијелу планине Жољевице. Но, свакако, све то треба уподобити са законским прописима који се тичу искоришћавања рудног богатства, па тек онда доћи до конкретног рјешења – казао је за „Дан” предсједник општине Андријевица, Жељко Ћулафић.
Бивша власт намјерно затварала фабрике
Из Коалиције „За будућност Андријевице” истичу да је претходна власт намјерно вршила опструкцију сваке развојне приче у Андријевици, па самим тим и рад предузећа „Мермер”.
– Вријеме за нама је показало да су носиоци бившег режима намјерно затворили све фабрике и радно способне људе усмјерили ка бироу рада о чему свједочи и предузеће „Мермер”. То је поразна чињеница, ако се зна да некада скоро да није било ни једне једине куће на простору Васојевића из које неко није радио. И умјесто да људи који су уништили фабрике за то одговорају, ми и даље слушамо причу како је режим Мила Ђукановића радио за добробит читавог народа. Зато је задатак свих нас да заједнички пронађемо модел за поновно активирање производних линија, јер добро се зна да је након затварања фабрика народ са овог подручја масовно почео да напушта своје домове –наглашавају из Коалиције „За будућност Андријевице”.

Мјештани Слатине наводе да се радују свакој иницијативи око поновног покретања експлоатације мермера, наводећи да су убијеђени да се ради о исплативом послу.
– „Мермер” је као успјешна фирма радила користећи налазишта мермера у дијелу планине Жољевица. Ту су својевремено ухљебљење пронашле бројне наше породице. Међутим, неко је намјерно затворио производне погоне и фирму препустио пропадању, док су радници завршили на бироу рада. Сва даља настојања око оживљавања производње остала су само мртво слово на папиру. То је права штета, јер ова фабрика, уз расположиве ресурсе, може добро да послује. Сада чујемо да се јављају инвеститори који желе да раде са нашим мермером, што нас радује, јер би то била велика ствар за све нас – поручују мјештани.
Д.Ј.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:36