Поглед са Врмца / Поглед са Врмца
05/05/2021 u 12:37 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почео поступак за проглашење Врмца заштићеним природним добром

Прије формалног проглашења заштићеним природним добром предстоје обимна истраживања природних вриједности подручја, као и других сегмената који су од значаја за заштиту

Општине Котор и Тиват почеле су поступак проглашења брда Врмац заштићеним природним добром, у сарадњи са Агенцијом за заштиту природе и животне средине. Сходно обавезама проистеклим из важећег Закона о заштити природе, прије формалног проглашења заштићеним природним добром предстоје обимна истраживања природних вриједности подручја, као и других сегмената који су од значаја за заштиту (амбијенталне, пејзажне, културне и друге вриједности). Након свих законом предвиђених процедура и усвајања предлога о проглашењу заштићеног природног добра, Врмац ће имати одређени степен заштите, а самим тим и промоције и унапређења.

Простор Врмца представља интегралну природну цјелину коју у административном смислу дијеле општине Тиват и Котор. Овај простор, међутим, са аспекта заштите биодиверзитета, мора бити цјеловито заштићен, а његов даљи развој контролисан и усмјерен на очување и унапређење изворних вриједности због којих се штити, сагласни су представници ове двије општине.

Значајно је истаћи да су драгоцјени подаци о изузетним вриједностима подручја Врмца садржани у студијама израђеним кроз имплементацију ИПА прекограничног пројекта „Баштина-покретач развоја”, реализованог у оквиру програма прекограничне сарадње Црне Горе и Хрватске уз укупну подршку Делегације Европске уније у Црној Гори, а такође и у бројним другим радовима обезбијеђеним кроз дугогодишње дјеловање невладиних организација и институција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:54