Мобилијар у баштама локала уредно сложен; Пљевља јуче / -Б.Је.
17/04/2021 u 20:59 h
Б.Је.Б.Је.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пљеваљски угоститељи кажу да ублажавње мјера не даје резултате: Снијег онемогућио отварање башти

Готово сваки други дан пада снијег, што најбоље говори да су дневне температуре ниске и да гости не могу да сједе у отвореним баштама, наводи се у саопштењу Удружења пљеваљских угоститеља
– Угоститељи у граду на Брезници тврде да од ублажавања епидемилошких мјера они немају никакве користи јер баште и терасе локала не могу да раде услед изузетно лоших временских услова и снијега који скоро сваког другог дана пада. Током јучерашњег дана у Пљевљима је падао слаб снијег, па су у угоститељским објектима били уредно сложени баштенски столови и столице. Угоститељи од локалне управе траже да им изађе у сусрет и помогне у ослабађању плаћања рачуна за мјесеце у којима нијесу привређивали.
– Готово сваки други дан у пљевљима пада снијег, што најбоље говори да су дневне температуре ниске и да гости не могу да сједе у отвореним баштама, наводи се у саопштењу Удружења пљеваљских угоститеља уз појашњење да угоститељски објекти у Пљевљима током године не могу дуже од пар мјесеци да користе отворене баште за свој рад.
– И наредна седмица проћи ће са лошим временским приликама, па је сасвим сигурно да рада неће бити. Једино дјелимично посла могу имати ресторани, којима је дозвољена кућна достава хране – наводи се у саопштењу пљеваљских угоститеља, уз појашњење да зараде нема, а нема ни помоћи од локалне управе, иако је тражена.
Када је у питању прошла година помоћ је дјелимично стигла, али не у довољној мјери, јер су рачуне плаћали за неке мјесеце када угоститељски објекти нијесу радили. Као негативан примјер наводи се јул када се није радило 26 дана, а рачуни за комуналне услуге су стигли на наплату.
– Није проблем са рачунима за воду, јер се плаћа онолико колико се потроши. Проблем је са рачунима за гријање и за одвоз смећа. И једна и друга услуга се наплаћује на основу површине локала, који уопште не ради, истичу угоститељи уз апел упућен локалној управи да помогне, односно да предузме мјере како би били ослобођени плаћања рачуна за ове услуге у мјесецима када се није радило.
У локалној управи смо незванично сазнали да ће се о помоћи угоститељима и свим другим привредницима расправљати на сједници локалног парламента, када ће се највјероватније и донијети одлуке о начину помоћи. До тада неће бити неких конкретних мјера. Прошле године сет мјера се нашао пред одборницима тек у јуну, па не би било чудно ако би се таква пракса поновила и ове године. Одређена помоћ локалне управе привредницима стигла је крајем прошле године, али од тада није било никаквих конкретних потеза.
Стигли и налози за предутужење за неплаћене рачуне
– Посебно је велики проблем што су угоститељи за неплаћене рачуне одвоза смећа и гријања добили предутужења. Одмах након тих опомена стићи ће и налози за извршење и наплату од јавних извршитеља– истичу пљеваљски угоститељи који наглашавају да би помоћ локалне управе требало што прије да им стигне, јер би се на тај начин избјегло плаћање рачуна за период када се није радило.
– Уколико се не реагује благовремено, уз неплаћене рачуне, угоститељи ће морати да плаћају и трошкове јавних извршитеља – наводи се у саопштењу пљеваљских угоститеља.

У сваком случају, привредницима је, како истичу, најбитније да буду ослобођени обавеза у мјесецима када не раде и када нијесу у могућности да привређују. Са друге стране епидемија у Пљевљима се не смирује, што се може видјети и по чињеници да су тренутно у граду на Брезници 272 особе заражене вирусом корона.
Б. Је.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:34