Ulcinj grad / -INTERNET
22/04/2021 u 22:40 h
М.К.М.К.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радови на канализационој мрежи у Улцињу нису ни почели, а рата стигла на наплату

Потпредсједница Хатиџа Ђони каже како је сасвим јасно да су сви рокови пробијени, те да је потребно изналазити рјешења плаћања ануитета због познатих финансијских проблема у којима се Општина налази
Проjекат реконструкциjе водоводне и канализационе мреже у општини Улцињ, за шта су приjе неколико година одобрена средства њемачке KfW банке, никако да крене са мртве тачке, а прва рата у износу од 900 хиљада еура стиже на наплату 30. априла. Из локалне самоуправе раније је више пута саопштавано да jе ово проjекат од велике важности за Улцињ и да ће све општинске службе бити максимално на располагању како би његова реализациjа, након свих тендерских процедура, кренула почетком наредне године. Оваj проjекат обухвата рехабилитациjу и изградњу 65,3 км водоводне мреже. У првоj фази планира се, поред осталог, и рехабилитациjа изворишта и пумпних станица, реконструкциjа постоjећег резервоара капацитета 1.600 м3 у Биjелоj Гори, те изградња два нова резервоара капацитета 6.000 м3 и 300 м3 у Браjши и Ђеранама. Планиране мjере обухватаjу и реконструкциjу канализационе мреже у ужем градском jезгру у дужини од 1,6 км и рехабилитациjу подморског испуста Ђеране у дужини од 1,1 км. Потпредсједница Општине Хатиџа Ђони каже како је сасвим јасно да су сви рокови пробијени, те да је потребно изналазити рјешења плаћања ануитета због познатих финансијских проблема у којима се Општина налази.
image
Hatidza Djoni
-M.K.

– Ја не знам који ће то бити извори који ће моћи да то сервисирају. Оно што се мора констатовати да су сви термини пробијени када је у питању почетак пројекта. Подсјећам да је доста времена изгубљено у испуњавању једног од услова, а то је смањење броја запослених у предузећу Водовод и канализација. То је у међувремену ријешено али нису у потпуности ријешени проблеми са експропријацијом. У сваком случају морају се наћи рјешења како би ова изузетно неопходна инвестиција коначно почела – казала је Ђони за „Дан”.
Комисија се никада није састала
Скупштина општине Улцињ од­лу­ку о зва­нич­ном по­чет­ку, од­но­сно о кре­дитном заду­же­њу за про­је­кат унаприје­ђе­ња во­до­вод­не и ка­на­ли­за­ци­о­не мре­же у из­но­су од 20 ми­ли­о­на еура, до­нијела је при­је пет го­ди­нa. Убрзо након тога формирана је ко­ми­си­ја на челу са представником ДПС-а, а са задатком да пра­ти реализацију овог про­јек­та. Kуриозитет је да се та комисија никада није састала. Основ­ни за­да­так ко­ми­си­је је био да од­бор­ни­ци­ма два пута го­ди­шње до­ста­ви из­вје­штај о ре­а­ли­за­ци­ји про­јек­та. Из опо­зи­ци­о­них пар­ти­ја у ви­ше на­вра­та су по­зи­ва­ли ло­кал­ну власт да упо­зна Скупштину општине и јав­ност о де­та­љи­ма због ко­јих KfW бан­ка и Водаком пријете стопирањем про­јек­та.

Из улцињског одбора УРА подсјећају да је у новембру 2015. године усвојена одлука за овај важан пројекат водоводне и канализационе мреже који би требало да у знатној мјери побољша услове живота грађана, али и атрактивност најјужније општине за велике инвестиције у туризам.
– Иако је било планирано да цио пројекат буде завршен у року од три године, реализација није почела до данас, нити се зна када ће. У исто вријеме од почетка 2016. године почела је реализација помпезног програма да „без ДПС-а нема развоја Улциња”, али смо стигли до још једне потврде, да дефинитивно нема развоја Улциња са ДПС-ом. Слиједи плаћање 900.000 еура за пројекат који још није ни почео да се реализује – каже Омер Бајрактари, предсједник улцињског одбора УРА.
Амортизационим планом отплате главнице кредита предвиђено је да од овог априла па све до 30. новембра 2030. године, на сваких седам мјесеци пристижу рате у висини од 900 хиљада еура. То значи да ће годишње обавезе по овом кредиту износити 1.800.000 еура, наредних 10 година.
М.К.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 00:53