Обољеле шуме / -б.је.
17/04/2021 u 07:53 h
Б.је.Б.је.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У подручној јединици Пљевља шуме се суше, санација касни

Неопходно је спровести санитарне мјера, које су у претходном периоду изостајале, а које ће унаприједити здравствено стање шума, посебно на бившем концесионом подручју „Вектре Јакић”, поручују из Управе за шуме
На подручју пљеваљских шума последњих година јасно се може уочити појава сушења стабала. Из Управе за шуме упозоравају и на чињеницу да на одређеном простору нијесу спроведене санационе мјере, иако су на том истом простору шумски пожари уништили велики број стабала.
– На основу података са терена, може се констатовати да постоје два значајна проблема који условљавају хитну реакцију надлежних служби, корисника шума у државној својини и власника приватних шума, а односе се на појаву сушења шума на простору општине Пљевља, као и на чињеницу да постоји значајан дио опожарених шумских површина на којима нијесу спроведене мјере санације до краја – наводи се у саопштењу Управе за шуме и акценат се ставља на она подручја гдје је последњих 13 година концесионар била „Вектра Јакић” и гдје концесиони уговор у дјелу заштита шума, није поштован.
– Неопходно је подредити редовне мјере на газдовању шумама у подручној јединици Пљевља, спровођењу санитарних мјера, које су у претходном периоду изостајале, а које ће унаприједити здравствено стање шума, посебно на бившем концесионом подручју „Вектре Јакић” Пљевља – поручили су из Управе за шуме и као један од проблема наводе и неуклањање опожарених стабала са подручја која су у периоду од 2012. до 2020. године била обухваћена пожарима.
– Процјењује се да се око 20 одсто шумских састојина у Црној Гори налази у разним фазама деградације, па је приоритетан задатак елиминисање кључних узрочника деградације – поручују из Управе за шуме.
Б. Је.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 20:26