Помен припадницима ЈНА страдалим у Добровољачкој улици / - фото: РТС
10/05/2021 u 15:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обиљежено 29 година од злочина у Добровољачкој улици

У нападима припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и паравојних формација, који су се одиграли 2. и 3. маја у Сарајеву, током договореног мирног повлачења из Сарајева, погинула су 42 припадника ЈНА

Парастосом и полагањем вијенца и цвијећа код централног Спомен-крста на гробљу у Миљевићима у Источном Новом Сарајеву обиљежено је 29 година од злочина који су над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву изршили припадници такозване Армије БиХ, територијалне одбране и паравојних муслиманских формација.

Обиљежаваању су присуствовали у име Владе Републике Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, у име Народне скупштине Српске посланик Мирослав Вујичић, представници институција Републике, руководства града Источно Сарајево и припадајућих општина, као и делегације Трећег пешадијског /Република Српска/ пука, као невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, преноси РТРС. 

У нападима припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и паравојних формација, који су се одиграли 2. и 3. маја у Сарајеву, током договореног мирног повлачења из Сарајева, погинула су 42 припадника ЈНА.

Иако је безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута. За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Према националном саставу, убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два муслимана и два Албанца, међу којим 10 официра, 28 војника и четири грађанска лица која су радила у ЈНА.

Догађај је обиљежен данас, умјесто 3. маја, јер се у договору са Српском православном црквом парастоси не врше седам дана прије и седам дана после Васкрса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:14