/ - PHOTO BY ERGYS TEMALI ON UNSPLASH
26/05/2022 u 15:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Албанија понудила НАТО-у бившу совјетску базу

База Пашалиман, која се налази испод Валонског залива изграђена је 1950-их када је Совјетски Савез довео 12 подморница и била је једина поморска база коју су имали на Медитерану

Албанија је понудила НАТО-у на коришћење некадашњу совјетску поморску базу Пашалиман, саопштено је из кабинета албанског премијера, преноси N1.

Премијер Еди Рама рекао је да би поморска база Пашалиман, 180 километара јужно од Тиране, могла бити „додатна вриједност“ за Алијансу и да је Албанија припремила пројекат за њену обнову.

-У овим опасним временима вјерујем да би генерал могао да размисли о томе да има поморску базу НАТО у Албанији- рекао је Рама у јучерашњем обраћању.

База Пашалиман, која се налази испод Валонског залива изграђена је 1950-их када је Совјетски Савез довео 12 подморница и била је једина поморска база коју су имали на Медитерану.

После раскида веза Тиране и Москве 1961, Пашалиман је остао као поморска база у којој су биле смјештене четири преостале подморнице и други мањи војни бродови.

База је опљачкана, укључујући и материјал са подморница, 1997. када је једна од тада најсиромашнијих земаља Европе запала у хаос због пропасти пирамидалних штедионица у којима су многи изгубили животне уштеђевине.

Три подморнице су продате у отпад, док је четврта остала, а влада разматра да ли да је претвори у музеј.

Турска је реновирала базу Пашалиман која се од тада се користи као поморска база за неке војне бродове који патролирају Јонским и Јадранским морем.

НАТО је такође започео радове на унапређењу албанске ваздушне базе Кучове из комунистичког доба, 85 километара јужно од Тиране, како би се омогуц́ило њено коришц́ење за операције Алијансе.

Албанија је чланица Нато од 2009.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. februar 2023 14:23