/ FOTO: IZVOR: ALBANIAN POST
22/11/2022 u 21:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Albanska kriminalna mreža glavna za trgovinu drogom u EU

Strateški geografski položaj zemalja poput Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u kombinaciji sa velikom potražnjom za drogom, ubrzao je djelovanje kriminalnih grupa

Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA) u svom najnovijem izvještaju označio je Albaniju kao jednu od zemalja Zapadnog Balkana u kojoj se nalaze kriminalne mreže koje drže prvo mjesto na regionalnom tržištu droge, prenosi Albanijan post.

U izvještaju se navodi da su kriminalne mreže na zapadnom Balkanu postale glavni akteri na regionalnom i tržištu droge Evropske unije, a kao jedan od razloga za pojavu i širenje ovih kriminalnih mreža na regionalnim tržištima naveden je strateški geografski položaj.

Prema izvještaju, strateški geografski položaj zemalja poput Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u kombinaciji sa velikom potražnjom za drogom, ubrzao je djelovanje kriminalnih grupa, prenosi Kosovo onlajn.

"Nekoliko zemalja EU nalazi se na rutama trgovine ljudima koje prolaze kroz Zapadni Balkan prije ponovnog ulaska u EU", navodi se u izvještaju EMCDDA.

Tako je u izvještaju identifikovano operativno prisustvo grupa Zapadnog Balkana u Belgiji i Holandiji, gdje su luke Antverpen i Roterdam važne za distribuciju i uvoz droge u EU. Takođe je utvrđeno da su Njemačka, Italija, Španija, Švajcarska i Velika Britanija važne zemlje za te grupe na tržištima kokaina, heroina i kanabisa u Evropi.

Pomenute mreže su usvojile najnoviju dostupnu tehnologiju za poboljšanje efikasnosti proizvodnje droge, trgovine i pranja novca, koja podrazumijeva i složenu opremu za uzgoj u zatvorenom prostoru, dronove ili korišćenje kriptovaluta i šifrovane komunikacije.

Čini se da i Zapadni Balkan i zemlje EU služe kao utočište za kriminalne grupe koje se kriju od rivala ili kazne.

"Izvještava se da članovi italijanskih i turskih kriminalnih mreža izbjegavaju pravdu naseljavanjem na Zapadnom Balkanu, dok se vjeruje da su ruske kriminalne organizacije uključene u aktivnosti pranja novca duž obale regiona", detaljno je naveo EMCDDA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:28