/ - Фото: Скриншот (TELEVIZIJA 24)
28/05/2022 u 18:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Албански мафијашки бос жртвовао се због крвне освете: Крио се и у Црној Гори

Прије него што је ликвидиран, затражио је од чланова своје породице и најближих сарадника да зауставе крвопролиће, наводно, бојећи се да ће остати без мушких чланова, то јест потомака

Албански мафијашки бос Дилавер Бојку био је познат као као "балкански краљ проституције" и важио је за изузетно опасног човјека, али је, према одређеним медијским сазнањима, желио да стави тачку на серију убистава због крвне освете, подсјећа Kurir.rs.

Прије него што је ликвидиран, затражио је од чланова своје породице и најближих сарадника да зауставе крвопролиће, наводно, бојећи се да ће остати без мушких чланова, то јест потомака.

Бојку је убијен 14. августа 2017. испред свог ресторана на плажи у Струги у Македонији. Сумња се да га је убио плаћени убица из Базела, али тај случај још није откривен.

Крвна освета би могла да буде мотив за убиство Бојкуа, а једна од претпоставки је да је главом платио смрт Ситема Истрефија (23) који је страдао у о обрачуну две зараћене породице око концесија плажа на обали језера у Струги.

Ескалација сукоба између породица Бојку и Истрефи догодила се 13. децембра 2015. у насељу Езерски лојза. У тој размени ватре убијен је Ситем Истрефи, а његов брат Прентим Истрефи тешко рањен.

Брат Дилавера Бојкуа, Башким Бојку (45) је био теже рањен, и он се налази у притвору, док је син Дилавера Бојкуа, Ермин успео да побјегне. Дилавер је тада побјегао из Македоније.

Извори из његовог окружења тврде да се он 18 мјесеци крио на различитим локацијама у Албанији, Црној Гори и КиМ. Почетком лета 2017, са потпуно промењеним изгледом, вратио се у Стругу. Упућени кажу да из куће није излазио без панцира и да је око себе је вазда имао јако обезбијеђење.

Упркос предострожности, наводи "Нова Македонија", Дилавер Бојку је знао да ће бити убијен, па је одлучио да се жртвује зарад заустављања крвне освете. Зато је престао да се крије. Вратио је своје "право" лице, није више носио панцир, обезбијеђење му је било "тање"...

Постоје индиције да је најмање пет особа учествовало у организацији убиства, а да је један од њих био директни извршилац. Постоје сазнања да је убица Бојкуа неколико дана пре злочина долазио у његов локал на плажи, попио би пиће и отишао. Убица је и тог понедељка сјео за сто, а када је попио пиће, платио је рачун и ушао у тоалет. По изласку из ВЦ, око 16.15, мирно је пришао столу гдЈе је сједео Дилавер Бојку, извукао пиштољ и испалио му један метак директно у слепоочницу. Хитац је био смртоносан.

Свједок са мјеста злочина је тада за македонске медије пренио да је убица после убиства на српском језику гласно изговорио: "Сада си бескористан".

Након злочина, убица је почео да бјежи у правцу стадиона Караорман, а када је примјетио да га јуре двојица гостију, окренуо се и према њима испалио два метка, након чега су се гониоци повукли. Убица је затим сјео на мотор, на главу ставио тамну заштитну кацигу и побјегао. Вјерује се да га је на путу за Охрид чекао камионет "мерцедес", у чију се приколицу попео не силазећи са мотора. Оданде је пребачен до охридског аеродрома "Св. Апостол Павле", гдје је у 16.35 пришао шалтеру да чекира авионску карту за лет у Базел. У чекаоницу за полетање је ушао још у 17.15 часова, иако је авион требао да полети тек у 18.30 часова. Он је касније убијен у Швајцарској.

Он је некада контролисао два главна илегална правца за транспорт дјевојака и жена. Један који је ишао из Бугарске, а други из Албаније. Оба канала су завршавала у његовом родном селу Велешта код Струге, које је важило за мјесто са највећим бројем проститутки у Македонији. Тамо је тада у сваком тренутку било од 200 до 250 жена спремних за продају. Лека је за себе задржавао двадесетак најљепших, које је нудио клијентима у свом бару "Експресо", а након пар мјесеци рада код њега, он их је продавао на Косово, гдје је овај бизнис био још профитабилнији.

Дилавер Бојку, који је био "мозак" ове врсте организованог криминала на Балкану и у Европи, дуго је за полицију био неухватљив, јер се уочи сваке рације благовремено склањао и крио захваљујући информацијама које су до њега цуриле из МУП.

У фебруару 2003. године је био ухапшен и осуђен на шест мјесеци затвора, али је већ у јуну успио да побјегне. Само двије недеље касније био је ухапшен у Улцињу и враћен у Македонију, гдје је потом осуђен на 3,8 година затвора због посредовања у вршењу проституције. Након одлежане казне, 2007. године је пуштен на слободу, а двије године касније поново је био ухапшен због нарушавања јавног реда и мира. Недуго потом, заједно са сином Ермином, био је ухапшен због напада на полицајца са ножем.

(Курир.рс)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. februar 2023 14:10