Мета / Фото: ALBANIAN PARLIAMENT
12/06/2021 u 17:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Албански предсједник: Моја смјена је један од најмрачнијих дана у историји Албаније

Не признаје одлуку парламента којом је смијењен са функције због серије злоупотреба

Албански предсједник Иљир Мета, о чијој ће судбини на том мјесту одлучити Уставни суд, рекао је да не признаје одлуку парламента којом је смијењен са функције због серије злоупотреба током недавних парламентарних избора.

- Разговараћемо о томе 25. јула следеће године - рекао је албански предсједник, одговарајући на питање да ли ће поштовати одлуку Уставног суда, који у наредне три мјесеца мора да се изјасни о одлуци парламента.

Мети 24. јула следеће године истиче мандат на челу Албаније.

Албански предсједник је састав и одлуке парламента назвао срамотним, рекавши да је гласање о његовој смјени један од најмрачнијих дана у парламентарној историји Албаније.

Укупно 105 посланика албанског парламента подржало је у сриједу опозив Мете због серије злоупотреба током недавних парламентарних избора. Остаје да опозив потврди албански Уставни суд.

Суштински, премијер Еди Рама је после побједе на парламентарним изборима одлучио да са политичке сцене склони предсједника државе, који је током кампање здушно подржавао опозиционе демократе.

У извјештају који је усвојио парламент наводи се да је предсједник прекршио 17 чланова устава, док је Мета узвратио да не признаје одлуке "мафијашке" скупштине, као и да је покретање процеса опозива "својеврсна повреда устава".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:01