/ - UNSPLASH
12/04/2023 u 16:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasada SAD: Srbija ne prodaje oružje Ukrajini

Agencija Rojters objavila je danas 12. aprila, prenoseći podatke iz procurelih tajnih dokumenata Pentagona, da se Srbija složila da pošalje oružje Kijevu, ili ga je već poslala

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu rečeno je Radiju Slobodna Evropa da ne mogu da komentarišu navodne povjerljive informacije, ali prema njihovim saznanjima, Srbija ne prodaje oružje Ukrajini.

Agencija Rojters objavila je danas 12. aprila, prenoseći podatke iz procurelih tajnih dokumenata Pentagona, da se Srbija složila da pošalje oružje Kijevu, ili ga je već poslala.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i šef diplomatije Ivica Dačić negirali su pisanja novinske agencije Rojters.

Vučević je izjavio da "Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj, niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta", dok je ministar spoljnih poslova naglasio da se zemlja pridržava svoje politike vojne neutralnosti.

Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa.

"Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kome nećemo da učestvujemo. Mi se dosljedno držimo naše utvrđene politike", rekao je Vučević.

Ministar je napomenuo da je po ko zna koji put objavljena laž da Srbija prodaje oružje Ukrajini.

"Više od deset puta smo demantovali te neistine i evo, učinićemo to opet. Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta", rekao je Vučević.

Ministar je izjavio i da Srbija prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim.

"Uvijek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije", rekao je Vučević.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u demantiju na internet stranici te institucije, kazao je da Srbija ne izvozi oružje ni u jednu zemlju ako bi time ugrozila regionalni mir.

"Srbija, poštujući unutrašnje i međunarodne pravne akte, ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu državu ukoliko bi time omogućila izbijanje ili nastavak oružanih sukoba, ugrozila očuvanje regionalnog mira i bezbjednosti ili ugrozila svoje odbrambene interese", naveo je Dačić.

Naglasio je da se Srbija pridržava svoje politike vojne neutralnosti i sprovodi Zaključke Savjeta za nacionalnu bezbjednost iz februara prošle godine.

Šef diplomatije je još jednom podvukao da od početka ruske invazije na Ukrajinu iz Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj od strana u sukobu, navodi se u saopštenju.

Ukazao je da se dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme Srbije izdaju isključivo kupcima sa Sertifikatom krajnjeg korisnika, u kojem, između ostalog, stoji klauzula da krajnji korisnik ne može reeksportovati oružje bez saglasnosti nadležnih institucija Srbije.

Dokument u koji je Rojters imao uvid, rezime odgovora evropskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku i "ubojitu pomoć" ili oružje, dio je desetina povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu posljednjih nedjelja, što bi, kako se navodi, moglo da bude najozbiljnije odavanje američkih tajni posljednjih godina.

Objavljivanje grafikona dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je u dokumentima postavljenim na proruskom kanalu u aplikaciji za globalnu razmjenu poruka Telegram navodno prikazana isporuka srpskih raketa Grad 122mm Kijevu u novembru.

Dokumenti su uključivali manifest pošiljke i sertifikat krajnjeg korisnika ukrajinske vlade.

Moskva je u martu saopštila da je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje navodnih isporuka, prenijela je državna novinska agencija TASS citirajući izjavu portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

Proizvođač oružja Krušik iz Valjeva demantovao je da je Ukrajini poslao rakete ili drugo oružje.

Posljedice granatiranja stambene zgrade u Kijevu, 15. mart 2022. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, život je prema podacima Ujedinjenih nacija izgubilo gotovo 700 osoba, među kojima 48 djece, a tri miliona ljudi je izbjeglo iz Ukrajine.

Od početka rata u februaru prošle godine, Vučić je pokušavao da izbalansira bliske veze sa Moskvom sa ciljem pridruživanja Evropskoj uniji.

Srbija je jedina među 44 zemlje u Evropi koja odbija sankcije Rusiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. decembar 2023 15:27