Амбасадор Словеније Дамјан Бергант / - фото: Скриншат
28/06/2021 u 15:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасадор Словениjе: Природно jе да Србиjа у будућности постане чланица ЕУ

Учинићемо све да олакшамо пут земљама кандидатима ка ЕУ. Проширење jе увек било, jесте и биће комплексан процес, истакао је Бергант

Амбасадор Словениjе у Србиjи Дамjан Бергант подсјећа да се ове године поклапаjу 30 година од како jе Словениjа стекла независност и њено друго предсједавање ЕУ, и у Београду ће се представити изложбом поред Саве, гдје желимо да прикажемо како изгледаjу проjекти коjе jе Словениjа урадила у вријеме чланства у ЕУ од новца из ЕУ. Желимо да српскоj jавности прикажемо позитивност чланства у ЕУ. Он  додаjе да ће Словениjа учинити све да олакша пут земљама кандидатима, као и да мисли да jе природно да Србиjа и остале земље Западног Балкана негде у будућности треба да постану чланице ЕУ.

– Проjекат чланства у ЕУ jе jедан од наjважниjих проjеката коjи jе Словениjа имала у последњих 30 година, jер jе то нешто што смо стварно жељели – казао је Бергант у Н1 Студио Лајв. 

На питање како памти таj jун 1991. када се Словениjа отцјепила од тадашње СФРJ, он каже да jе тада био веома млад – али да су Словенци поносни на своjу земљу, на своjу независност, на то што су урадили за 30 година.

– Волио бих да то могу да доживе и српски грађани – додаjе амбасадор.

Наводи да ће мото словеначког предсједавања Униjом бити – "Заjедно отпорна Европа“.

– Пандемиjа нас jе све ухватила неприпремљене, извукли смо се на пола из пандемиjе, ми мислимо да и надаље треба да се припремамо за неке сличне кризе, размишљамо да нам можда слиједи нека саjбер криза, и за то треба да се припремамо – упозорава он и додаjе да желе и расправу о томе у каквоj Европи желимо да живимо.

Приоритет ће бити и зелена агенда, питање вјештачке интелигенциjе коjа може управо да помаже код криза, али и проширење на Западни Балкан.

Проширење jе увијек било и биће комплексан процес

– Учинићемо све да олакшамо пут земљама кандидатима ка ЕУ. Проширење jе увек било, jесте и биће комплексан процес – указуjе он и додаjе да са jедне стране имате 27 земаља чланица коjе имаjу различита мишљења, потом институциjе ЕУ коjе исто треба да ураде своj посао, а са друге очекивања земаља кандидата.

– Када се све склопи у jедан процес, врло jе тешко да се то брзо ради – наводи он, али додаjе да су сви напори кандидата на путу ка ЕУ позитивни –  –друштво се развиjа, постаjе демократичниjе.

– То се не ради због ЕУ, већ због држављана држава кандидата коjи желе да њихова држава иде напред – наводи он и додаjе да jе веома битно да нико не изгуби вјеру у оваj процес – ни држава Србиjа, ни њени грађани, ни ЕУ.

– Мислим да jе природно да Србиjа и остале земље Западног Балкана негдје у будућности треба да постану чланице ЕУ, прво jе ту географски аргумент, jер сада имамо Западни Балкан као неко острво унутар ЕУ и то треба да се ријеши, друго jе политичко питање – треба да се ради на демократиjи, затим економски аргументи – то jе веома битно тржиште за ЕУ и четврто jе безбедносна ситуациjа – ако се овдје jош jедном деси нешто као деведесетих, то ће утицати и на чланице ЕУ – наводи Бергант.

Додаjе да jе регионална сарадња тренутно на Западном Балкану веома добра, што се види кроз мини Шенген, за коjи каже да jе припрема за сарадњу у оквиру ЕУ.

Наjавио jе и да ће током словеначког предсједавања Униjом бити организован самит Западног Балкана, наjвероватниjе почетком октобра.

На питање каква jе поента свих тих састанака и конференциjа кад на терену нема много помака, он каже да jе регионална сарадња битна, да jе важно да се преговара, да се сусрећу лидери, да се види где се може постићи напредак.

А да ли мисли да би Хрватска могла да постави неке услове Србиjи на путу ка ЕУ, он наводи да jе свака земља коjа се укључивала у ЕУ имала услове од неке од земаља – не можемо то да искључимо, треба се припремати да се што прије постигне неки заjеднички резултат“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:00