Амерички борбени авиони Ф-35 / -ФБ
17/06/2022 u 20:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Амерички борбени авиони Ф-35 први пут слетјели на аеродром у Скопљу

Слијетање ових авиона на македонску територију, који представљају најнапреднију технологију, још један доказ нераскидиве везе која постоји између нас и НАТО савезника - рекла је министарка одбране Сјеверне Македоније

Борбени авиони Ф-35 Националне гарде америчке државе Вермонт слетјели су данас први пут на аеродром у Скопљу. Прије слијетања, борбени авиони су прелетјели изнад аеродрома у Петровцу, као и изнад главног града Скопља.

Два авиона Ф-35, који су у саставу 134. борбене ескадриле Националне гарде Вермонта, на аеродрому је дочекала министарка одбране Сјеверне Македоније Славјанка Петровска (facebook.com/slaviјankapetrovska).

- Слијетање ових авиона на македонску територију, који представљају најнапреднију технологију, још један доказ нераскидиве везе која постоји између нас и НАТО савезника - рекла је она и истакла да аеродроми у Сјеверној Македонији могу да обезбиједе и подршку авиону Ф-35 за извршавање различитих мисија и за безбједност ваздушног простора Алијансе.

Како је рекла Петровска, слијетање авиона Ф-35 на аеродроме у Петровцу је најочигледнији примјер стратешког партнерства и међусобног повјерења између САД и Сјеверне Македоније.

Потпуковник Џон Мекреј из Националне гарде Вермонта рекао је да су дугорочна партнерства основа која, како је истакао, гарантује нашу колективну безбједност.

- Управо због чланства Сјеверне Македоније у НАТО, као савезник можемо да подијелимо безбједност која произилази из мисија патролирања ваздушним простором и брзог размјештања напредних способности на платформи Ф-35, као што сте видјели данас - рекао је Мекреј.

Сјеверна Македонија, додао је, бјобуку и ресурсе за ваздухопловство НАТО преко војног аеродрома у Петровцу и полигона Криволак, који су нам потребни да одржимо нашу готовост.

- Ваздухопловне снаге НАТО пак имају шансу да тренирају са вашм ваздупловним вингом и армиијом, да би гарантовали садашњу и будућу безбједност Сјеверне Македоније, балканског региона и Европе као цјелине - рекао је Мекреј, којем је у част дугогодишњег партнерства Сјеверне Македоније и САД Петровска уручила македонску заставу.

Курир.рс/Бета

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:12