Ilustracija / V.R.
21/01/2023 u 22:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

AP: Rijeke na Balkanu postale ogromne plutajuće deponije

Agencija AP navodi da su obilne kiše i neuobičajeno toplo vrijeme za januar doveli do izlivanja mnogih rijeka i potoka u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori, a poplave su primorale mnoge da napuste svoje domove

Tone otpada bačenog na divlje deponije pored rijeka ili direktno u vodotokve koji protiču kroz tri zemlje na kraju se akumuliraju u barijerama za smeće u rijeci Drini na istoku BiH tokom vlažne zime i početkom proljeća, konstatuje u izvještaju agencija AP, prenosi N1.

Ove sedmice, rijeke na Balkanu su ponovo postale ogromne plutajuće deponije zatrpane plastičnim flašama, zarđalim buradima, polovnim gumama, kućnim aparatima, naplavljenim drvetom i drugim smećem koje rijeke pokupe iz svojih pritoka.

Riječna ograda koju je postavila hidroelektrana kod Višegrada, nekoliko kilometara uzvodno od njene brane, pretvorila je grad u regionalnu deponiju, žale se lokalni aktivisti za zaštitu životne sredine.

Agencija AP navodi da su obilne kiše i neuobičajeno toplo vrijeme za januar doveli do izlivanja mnogih rijeka i potoka u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori, a poplave su primorale mnoge da napuste svoje domove.

Dejan Furtula iz ekološke grupe Eko Centar Višegrada ocijenio je da, uprkos padu vodostaja posle bujičnih poplava „ogroman priliv smeća nije prestao“, navodi AP.

Procjenjuje se da se oko 10.000 kubika otpada nagomilalo iza barijere za smeće na rijeci Drini poslednjih dana, rekao je Furtula.

Divlje deponije rasute su po brdima i dolinama širom regiona, smeće zatrpava puteve, a plastične kese vise sa drveća.

Pored zagađenja rijeka, mnoge zemlje na Zapadnom Balkanu imaju i druge probleme sa životnom sredinom, a jedan od najhitnijih je izuzetno visok nivo zagađenja vazduha koji utiče na veliki broj gradova u regionu, navodi AP.

Agencija konstatuje da su zemlje regiona „postigle mali napredak u izgradnji efikasnih, ekološki prihvatljivih sistema odlaganja smeća, uprkos tome što traže članstvo u Evropskoj uniji i usvajaju neke od zakona i propisa EU“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. mart 2023 03:32