/ - IVO PUKANIć -FOTO: YOUTUBE HRT NEDJELJOM U 2
08/01/2024 u 18:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Atentat na Pukanića i Franjića zvanično okarakterisan kao terorizam

Kriminalci su parkirali skuter pun eksploziva pored njegovog automobila, ispred sjedišta zagrebačkog „Nacionala”, popularnog nedjeljnika poznatog po senzacionalističkim naslovima i tekstovima o političkim i poslovnim skandalima

Vrhovni sud Hrvatske je, 15 godina nakon ubistva Iva Pukanića i Nika Franjića, okarakterisao da atentat u centru Zagreba autobombom 2008. godine ima elemente terorizma.

Međunarodna istraga: Bugarski biznismen iza ofšor firme koja je uplatila novac za ubistvo Pukanića

Postupak su prije desetak godina pokrenuli supruga, sin i majka ubijenog Nike Franjića sa zahtjevom da im se isplati odšteta na osnovu Zakona o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata i javnih demonstracija, budući da je atentat na Pukanića i Franjića nedvosmisleno imao obilježje "akta terorizma".

No, Opštinski i Županijski sud u Rijeci u dugotrajnim su postupcima insistirali da se ovdje nije radilo o terorizmu, pa su jednako tako uporno odbijali proglasiti Republiku Hrvatsku odgovornom za isplatu štete žrtvama, konkretno porodici pokojnog Nike Franjića.

Prije 15 godina ubijen Ivo Pukanić: Još nema odgovora ko je naručio ubistvo

Vrhovni sud je sada u rješenju naveo da je riječ o obliku nasilja preduzetog s ciljem zastrašivanja i izazivanja straha.

Takođe su, kako se navodi, uzeli u obzir način ubistva - "autobombom na javnom mjestu gdje je mogao stradati veći broj ljudi". Hrvatski novinar Ivo Pukanić nije imao šansu da preživi likvidaciju koju je balkanska mafija pripremila 2008. godine, piše u istraživačkom projektu.

Kriminalci su tada parkirali skuter pun eksploziva tik do njegovog automobila, ispred sjedišta zagrebačkog „Nacionala”, popularnog nedjeljnika poznatog po senzacionalističkim naslovima i tekstovima o političkim i poslovnim skandalima. Čekali su da Pukanić, suvlasnik ovog lista, izađe i sjedne u auto, kako bi aktivirali bombu i ubili ga.

Eksplozija je bila toliko jaka da je izbila prozore na zgradi „Nacionala”, povrijedivši neke od zaposlenih, a nanijela je štetu čak i na susjednim zgradama. Da bi bila ubojitija, kriminalci su u bombu ubacili djelove čelične armature.

Pukanić je prije ubistva praćen više od tri mjeseca. Da je mafija pažljivo isplanirala zločin, pokazuje i to što je na dan likvidacije jedan od kriminalaca iz Srbije čekao sa snajperom na krovu obližnje zgrade – bio je tu da dokrajči Pukanića ukoliko se bomba ne aktivira ili ako on nekim čudom preživi.

(Nacional)

(foto: youtube HRT Nedjeljom u 2)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 00:34