/ - FOTO: ž.B. Herceg N
03/11/2023 u 08:10 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Balkan na udaru oluje: Prekid trajektnih linija, vjetar obara fasade i stabla

Nepogodna vremenska situacija trebala bi da se stiša u poslepodnevnim časovima. Zatim za subotu je najavljeno nešto stabilnije vrijeme, ali za nedelju meteorolozi najavljuju sličnu situaciju kao što je danas

Za veći dio Balkana danas je na snazi crveni i narandžasti meteo alarm. Crna Gora, Hrvatska, Srbija, samo su neke od država u kojima se očekuju jaki udari vjetra, orkanske jačine, obilne kiše i vremenske nepogode.

(VIDEO) Snažna oluja širom Evrope odnosi živote, letovi otkazani

Posebno je izdato upozorenje za primorski dio. Uz more se očekuje jak jugo i veliki talasi. 

Nepogodna vremenska situacija trebala bi da se stiša u poslepodnevnim časovima. Zatim za subotu je najavljeno nešto stabilnije vrijeme, ali za nedelju meteorolozi najavljuju sličnu situaciju kao što je danas.

Upozorenje zbog olujnog juga: Morem divlja vjetar jačine 115 km/h

Crna Gora: Udari vjetra do 90 kilometara na čas

Za Crnu Goru Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao je zvanično upozorenje za vremenske prilike koje se očekuju danas. 

Drvo se obrušilo na kuću u Mojkovcu

 

Na sajtu ZHMS objavljeno je da se danas u kontinentalnim i planinskim oblastima, kao i u centralnom dijelu i na primorju očekuju udari vjetra od preko 90 kilometara na sat.

Sjutra na snazi crveni meteoalarm: Orkanski vjetar i kiša

-  Prostrani i duboki visinski ciklon sa centrom iznad Sjevernog mora, pruža dolinu iznad zapadnog i centralnog Mediterana. U donjem i prednjem dijelu ciklona je jaka jugozapadna visnska struja sa toplim vlažnim i nestabilnim vazduhom, koji se postepeno premješta istočnije tj. prema našem području, a istovremeno sa sjeverozapada pristiže nešto hladniji vazduh i generiše jaka frontogeneske procese, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i olujnim južnim vjetrom. Umjereno do potpuno oblačno, kišovito i vjetrovito. Povremeno pljuskovi i grmljavina, ponegdje obilne padavine, a lokalno su moguće i vremenske nepogode. Vjetar pojačan i jak, na udare olujni ili orkanski. Krajem dana ili u večernjim satima u većini predjela prestanak padavina, i slabljenje vjetra, ponegdje mguće ranije - navodi se u saopštenju.

Stiže oluja: Očekuju se udari vjetra od preko 90 kilometara na sat

I u nedjelju slično vrijeme, kao i u petak, dok se u subotu očekuje znatno manje kiše.

- More jače talasasto do uzburkano. Kao posljedica obilne kiše lokalno su mogući kratkotrajni problemi sa obilnom količinom vode -flashflood efekti - ističu saopštenjem.

Posebno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje presjecaju planinske kosine.

Hrvatska: Tri regije u "crveno", u prekidu katamaranske i trajektne linije

Meteorolozi DHMZ-a izdali su za petak crveno upozorenje za područje Rijeke, Knina i Splita zbog grmljavine praćene olujnim vetrom i mjestimično mogućim gradom, saopštila je Uprava civilne zaštite. Sve su katamaranske linije u prekidu.

Za dio Hrvatske izdato je narandžasto upozorenje, zbog jakog vetra i ponegde obilne kiše i obilnih pljuskova praćenih grmljavinom, piše jutarnji.hr.  Najveće padavine tokom prolaska ovog ciklona očekuju se na području riječke regije, kao i na području Gorskog kotara, gdje može pasti od 100 do 150 milimetara kiše.

Istramet je u petak uveče saopštio da front upravo prelazi preko istarskog područja. Vjetar je sa pojedinih starijih zgrada "skinuo2 fasadu, a oborio je i neka drveća.

Jug se okreće ka jugozapadu i zapadu, a ima i grmljavina, saopštili su.

Kako javljaju mediji, Srbija je pod uticajem vlažanog vazduha i do kraja dana u Srbiji će biti padavina. Danas je na teritoriji te zemlje vjetrovito, uz kišu. Već tokom prepodneva kiša će zahvatiti sjever i zapad Srbije, a u nastavku dana padavine možemo očekivati i u ostatku zemlje.

Srbija: Obilne padavine praćene jakim olujnim vjetrom

One lokalno mogu biti intenzivnije i ponegdje doneti između 10 i 20 litara kiše po m2 za kratko vrijeme.

Padavine će biti praćene jakim do olujnim, a u košavskom području povremeno i orkanskim vetrom južnog i jugoistočnog smjera. Na teritoriji Banata aktiviran je najviši stepen upozorenja na jak vetar-crveni meteoalarm, dok su u ostatku Srbije na snazi žuto i narandžasto upozorenje. Vjetar će uveče biti u slabljenju.

Maksimalna temperatura kretaće se uglavnom između 19 i 24 stepena, nešto svježije biće na istoku, do 17.

Narednih dana vrijeme ostaje promjenljivo, uz čestu pojavu kiše i pljuskova, a obilnije padavine možemo očekivati sutra, južnije od Beograda lokalno može pasti i do 50 mm kiše za kratko vrijeme. Temperatura će biti u blažem padu i kretaće se uglavnom do 20 stepeni.

Situacija u Sloveniji dramatična

Situacija u s Sloveniji je dramatična. Reke u Gorenjskoj i Posočju počele su naglo da rastu. Na području Save Bohinjske i gornjeg Soča izlivanje je već počelo.

Pljusak i grad su mogući na ijelom području sjeverozapadne Slovenije i djelu centralne Slovenije i uz primorje. Poplave rijeka moguće su i u Vipavi, Savinjskoj, Koroškom, prenio je Neurje.si.

Pritoka Drave na granici sa Austrijom i dalje je stabilna, ali će do podneva ubrzano rasti. Ujutro će doći i do izlivanja Drave, a tokom dana će se poplavljena područja proširiti duž cijele Drave.

Drava bi većih razmjera mogla poplaviti sutra popodne i subotu uveče, napominju slovenački meteorolozi koji najavljuju da bi more moglo potopiti rivu.

- Ujutro će se visoki nivo mora poklopiti sa jakim jugozapadnim vetro-ističu.

Dio Evrope od sinoć okovan olujom

Velika oluja sa jakom kišom i snažnim vjetrovima sinoć je pogodila sjeverozapadni dio Evrope prelazeći preko Velike Britanije, Belgije, Holandije i Francuske, prenose mediji.

Ta snažna oluja nazvana Kiran mogla bi na mjestima da donese rafale vjetra do 170 kilometra na čas uz jake kiše, kao i talase od deset metara.

Na vrijeme u većem djelu Evrope utiče dobro razvijen ciklon čiji je centar iznad Sjevernog mora.  Bujice u Italiji, apokaliptični snimci iz Toskane U Italiji su se rijeke već izlile – ulicama teku bujice, a automobili potpuno izgorjeli. Sa društvenih mreža stižu apokaliptični snimci iz Toskane.

Gradovi Piza, Karminjano, Figline di Prato su pod vodom nakon izlivanja rijeke Bizencio.

Upozorenja se posebno odnose na veliki dio sjeverozapadne Francuske, belgijsku obalu kao i jugoistočni vrh Engleske i Velsa u Velikoj Britaniji.

Evropa noćas na udaru oluje „Kiran“: Očekuju se talasi od deset metara

Od sinoć do danas su  tri priobalna francuska departmana u Bretanji i Normandiji  pod crvenim meteo alarmom, što je maksimalni nivo uzbune, saopštila je francuska meteorološka služba Meteo-Frans.

Dva departmana u Bretanji takođe su stavljena u narandžasti meteo alarm za poplavne kiše i plimne talase.

Oluja Kiran treba da udari vrh poluostrva Bretanje sa naletima vjetra od 130 do 150 kilometra na sat na obali, rekao je Fransoa Guran iz Meteo Frans, prenosi N1.

U drugom dijelu noći će biti druga faza oluje, najsnažnija, najviše u Bretanji i Normandiji, rekao je on i dodao da bi udari vjetra tada mogli da dostignu 170 kilometara na čas na najizloženijim dijelovima.

Talasi od osam do deset metara se očekuju na francuskoj atlantskoj obali, upozorili su lokalni zvaničnici.

Snažan vJetar je takođe duvao u četvrtak u regionu planine Harc u centralnoj Nemačkoj, pri čemu je jedna žena poginula nakon što ju je udarilo drvo koje pada, saopštili su vatrogasci u gradu Goslar.

Jedna 46-godišnja žena iz Bavarske pješačila je sa suprugom i dvoje male djece 600 metara visokom planinom Ramelsberg u blizini Goslara kada je umrla.

Oluja je takođe srušila dalekovode i djelimično zatvorila dva autoputa u planini Harc, saopštili su vatrogasci.

Nevrijeme i u BiH

Snažno olujno nevrijeme jutros je pogodilo Srebrenicu, a u samom centru grada jedan bor je pao usljed jakog vjetra. Federalni hidrometeorološki zavod upozorio je da će nestabilno vrijeme obilježiti naredne dane, donoseći sa sobom povremene padavine, uključujući i pljuskove, piše Avaz.

Prema saopštenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, izraženije padavine najavljuju se za petak (03.11.) i nedjelju (05.11.), posebno na južnim, jugozapadnim i zapadnim područjima zemlje. Početkom naredne sedmice, od 06.11., očekuje se lagana stabilizacija vremenskih prilika, iako je moguća pojava slabe kiše i u ponedjeljak i utorak. Srijeda donosi stabilizaciju vremena i prestanak padavina.

Snažan vjetar olujne jačine koji je stigao u Bosnu i Hercegovinu u četvrtak uveče, izazvao je značajnu štetu u više dijelova zemlje. Posebno pogođeno mjesto bilo je Vrbanjci kod Kotor-Varoši, gdje su krovovi kuća nošeni vjetrom, kako potvrđuju fotografije koje su objavljene na Facebook stranici BHMeteo.ba.

Pored Kotor-Varoši, olujni vjetar je takođe prouzrokovao štetu u Bihaću, Prijedoru, a građani Banje Luke prijavljuju da su doživjeli udare vjetra orkanske jačine. Noć koja se može opisati kao tropska za ovo doba godine, sa temperaturama koje nisu padale ispod 20 stepeni, zamijenjena je s dolaskom hladne fronte koja donosi padavine.

(Portal Dan/Nova.rs, Radio Dalmacija)

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:56