/ - SHUTTERSTOCK
22/11/2022 u 20:27 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Banožić nakon Milanovićevog odbijanja: O obuci Ukrajinaca odlučuje Sabor

Banožić vjeruje da za to postoji dvotrećinska većina u parlamentu, no nije precizirao u kojm se roku odluka mora donijeti

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić rekao je danas da će vlada od Sabora tražiti da odluči o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, nakon što je tu ideju odbacio predsjednik države Zoran Milanović, javljaju agencije prenose mediji.

Banožić vjeruje da za to postoji dvotrećinska većina u parlamentu, no nije precizirao u kojm se roku odluka mora donijeti.

Takođe nije konkretno rekao za šta bi se obučavali ukrajinski vojnici, prenosi agencija Hina.

Milanović zvanično odbio obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Milanović je ranije danas odbio da razmotri Banožićev dopis u kome se tražila njegova saglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriji Hrvatske. Predsjednik, koji se više puta tome jasno usprotivio, svoj najnoviji potez obrazložio je proceduralnim razlozima, tvrdeći da Banožićev zahtev nije u skladu s ustavom.

-Ne vidim nijedan razlog zašto je predsjednik to odbacio. Ovo je izbjegavanje jasnih stavova, jesi li za nešto ili nijesi- izjavio je Banožić novinarima.

-Što se mene tiče procedura može ići dalje – na vladu, Sabor i to je to- rekao je ministar nakon sastanka vladajuće koalicije.

Banožić kaže da je siguran u dvotrećinsku većinu, u saborske zastupnike koji „duboko osjećaju ono što se događa u Ukrajini i u Evropi i u ono što može ugroziti Evropu i cijeli svijet, naglasivši da „tom pravcu treba da donose odluke“.

No ministar odbrane nije rekao kako bi obuka konkretno trebalo da izgleda.

-O tome ćemo još razgovarati na tijelima vlade- izjavio je Banožić.

On je izrazio nadu da će Sabor odluku donijeti što prije, jer je situacija u Ukrajini svakim danom sve ozbiljnija.

-Koliko god se mi nadali da će to stati, vidimo da se u Rusiji sprovode mobilizacije, treninzi. Moramo pomoći Ukrajini, dobro se sjećamo kako je bilo nama- rekao je Banožić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. februar 2023 17:24