/ - FOTO: FACEBOOK/DENIS BEćIROVIć
23/05/2024 u 21:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bećirović poslao poziv Vučiću: Da 21. vijek proglasimo vijekom mira na Zapadnom Balkanu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozdravio je glasanje u Generalnoj skupštini UN gdje je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici. On je uputio poziv Aleksandru Vučiću i kazao da 21. vijek treba da bude vijek mira.

- Danas je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pobijedila istina i pravda. To su sudske presude koje ne mogu biti izbrisane iz istorije Ujedinjenih nacija i čovječanstva, a danas je to potvrđeno i u Generalnoj skupštini UN - kazao je, prenosi N1 Sarajevo.

Bećirović se zahvalio Generalnoj skupštini što je iskazala poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, prenosi N1.rs.

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o Srebrenici

- Oni su danas iskazali solidarnost sa žrtvama genocida, ali su bili i na strani pravde, istine i morala. Mislim da je ova Rezolucija prilika za izgradnju povjerenja u regionu. Bosna i Hercegovina i susjedna Srbija imaju mnogo političara, ali mislim da nam treba više državnika - kazao je predsedavajući Predsjedništva BiH.

Vučić: Neke zemlje željele da sačuvaju svoj obraz amandmanima

Bećirović je tokom razgovora za N1 iskoristio priliku da uputi poziv srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da se “otvori nova stranica” u odnosima između ove dvije zemlje.

- Da 21. vijek proglasimo vijekom mira na Zapadnom Balkanu. Ova Rezolucija treba da bude povod za katarzu u regionu, a ne za bilo kakve tenzije u regionu -  zaključio je Denis Bećirović.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić ponovo se obratio na Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija, nakon što je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, i tom prilikom je poručio da “počevši od sutra mi ćemo započeti dijalog sa bošnjačkim sunarodnicima”.

- Ne samo da ćemo održati mir i stabilnost moje zemlje, već ćemo raditi na razvijanju mira -.rekao je Vučić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 21:35