/ ФОТО: МУП РС
18/09/2021 u 20:53 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беливук и сарадници чекају одлуку суда о оптужници

Према овој оптужници извршили су пет убистава: Лазара Вукичевића, Горана Величковића Гоксија, Милана Љепоје, Александра Глигоријевића Пукија и Здравка Радојевића

Одлучивање Специјалног суда у Београду о потврђивању оптужнице против 30 припадника криминалне групе Вељка Беливука званог Веља Невоља и Марка Миљковића очекује се ускоро, јер су протекли рокови за достављање одговора оптужених и њихових на оптужницу, пише Блиц. Суду је стигло укупно 19 одговора на оптужницу, пошто нису ни сви оптужени, а ни њихови адвокати поднијели одговоре. Чланови Беливукове групе терете се да су повезани са монструозним злочинима, а неки и да су директни извршиоци сурових ликвидација.

Цио предмет се налази у кривичном ванпретресном вијећу суда које ће одлучивати да ли има мјеста потврђивању оптужнице, а може да је потврди дјелимично или у цјелости или да је врати Тужилаштву за организовани криминал на допуну истраге.

image
ФОТО: МУП РС

Што се тиче поменутих одговора, којима се оспоравају наводи оптужнице, браниоци оптужених за убиства неће уопште подносити одговоре на оптужницу, јер им није достављена докуметација из Француске која се тиче наредби француских судова за заплијену података са апликације Скај, а коју је према сумњама српског тужилаштва, користила ова група у извршењу кривичних дјела.

image
НЕВОЉИН КЛАН/ - КУРИР/ОБЈЕКТИВ/ПРИВАТНА АРХИВА

Поред Беливука и Миљковића оптужница је подигнута и против Срђана Лалића, Милоша Будимира, Марка Будимира, Небојше Јанковића, Влада Драганића, Бојана Хрватина, Дејан Тешића, Николе Спасојевића, Немање Ђурића, Немање Лакичевића, Марка Андрића, Владе Георгиева, Александра Вучељића, Милована Тадића, Филипа Ивановског, Жељка Коџића, Слађане Секулић, Бориса Карапанџића, Николе Стефановића, Владимира Грека, Александра Шћепановића, Алексе Шејица, Мијата Симеуновића, Милоша Лукића Селака, Алексе Дуњића, Војислава Ђордевића, Алексе Стошића, Владимира Димитријевића.

Хрватин је испричао надлежнима како су извршена четири од пет убистава у Ритопеку за која је оптужено укупно 13 припадника групе, међу којима је и он. Владимир Димитријевић и Војислав Ђорђевић су тужилаштву испричали на који је начин група препродавала дрогу. Група се терети да је од почетка 2019. до хапшења у фебруару ове године дјеловала под велом Партизанове навијачке групе “Принципи”.

Према овој оптужници извршили су пет убистава и то: Лазара Вукичевића, Горана Величковића Гоксија, Милана Љепоје, Александра Глигоријевића Пукија и Здравка Радојевића.

Како је недавно писао портал Дан, Специјално државно тужилаштво Црне Горе представило је на конференцији за медије фотографије које су међу собом размјењивали Вељко Беливук и Марко Миљковић са осталим члановима кавачког клана. На фотографијама се види беживотно тијело жртве коју су убили у једној кући у Спужу. Подсјећамо, Специјално државно тужилаштво Црне Горе покренуло је поступак против више особа због вишеструког убиства. Оптужницом су обухваћени Вељко Беливук и Марко Миљковић. 

image
фото: СДТ ЦГ

Кривична пријава поднијета је против четири лица (Б.В., М.М., Ј.Н. и Ж.Р.) због основане сумње да су у другој половини 2020 године, на територији Црне Горе, Б.В. и НН лице формирали криминалну организацију, која за циљ има вршење кривичних дјела за која се по закону може изрећи казна затвора у трајању од 4 године или тежа казна, ради стицања незаконите добити и моћи. Оптужен је и Р. Живковић. Предмет истраге је убиство Дамира Хоџића и Адиса Спахића.

- Постоји основана сумња да је окр. Б.В са још једним Н.Н лицем формирао крим.организацију и да су чланови те крим.орган. до границе основане сумње а према прикупљеним доказима били М.М, Ј.Н и Ж.Р, сви држављани Р.Србије, па су се у њиховим радњама до границе основане сумње стекла битна обијежја бића крив.дјела стварање криминалне организације из чл.401а КЗ ЦГ. рема доказима који су прибављени у вези са комуникацијама између окривљених путем криптованих мобилних телефона које су осумњичени користили ова криминална организација је формирана ради вршења неодређеног броја кривичних дјела убиство и тешко убиство а ради стицања незаконите добити и моћи, те се према прибављеним комуникацијама јасно утврђује да су се окривљени претходно договарали о извршењу појединих кривичних дјела на територији Црне Горе, да би дана 14.10.2020.године у Даниловграду, окривљени Б.В, М.М и Ј.Н по претходном договору и заједно, лишили живота више лица - оштећене Х.Д и С.А, у чему им је са умишљајем помогао окривљени Ж.Р., који је на преваран начин и уз употребу криптованих мобилних телефона и апликације “Скy” намамио оштећене Х.Д. и С.А. на мјесто гдје су их чекали окривљени Б.В.; М.М. и Ј.Н. и гдје су лишени живота оком поступка прибављени су докази да Б.В. и М.М. су нелегално ушли у Црну Гору мимо граничних прелаза, и без дозволе државних органа Црне Горе, те су се на исти начин и вратили у Р.Србију након извршеног кривичног дјела- речено је из Специјалног државног тужилапштва- речено је раније из СДТ-а.

image
фото: СДТ ЦГ

Специјално државно тужилаштво Црне Горе је у циљу прикупљања материјалних доказала извршило претресе на више мјеста као и претраге терена ради проналажења посмртних остатака Х.Д. и С.А., те су прикупљени докази предмет вјештачења. Из комуникација криптованих мобилних телефона јасно и неспорно је утврђено да су оштећени Х.Д. и С.А. лишени живота, јер комуникације су експлицитне у том дијелу и то кроз чињеницу да су окривљени према НН организатору слали како сликовне тако и гласовне поруке, па је тако дана 14.10.2020.године Б.В., НН организатору послао фотографије, као и гласовну поруку из које јасно произилази да је окривљени Б.В. одмах лишио живота Х.Д

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:50