/ - ANTHONY-TRAN-VXYMIRXR5AC-UNSPLASH ILUSTRACIJA
08/02/2022 u 19:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

БиХ: Повећан број силовања и сексуалног злостављања дјеце, пријављено 112 особа

Било је случајева да мајка зна да јој је кћерку силовао властити отац, међутим, она то не пријављује те тако учествује у прикривању, казао је Ћемаловић

Према најновијим статистичким подацима Федералне управе полиције, током прошле године дошло је до повећања броја кривичних дјела против полне слободе и морала, гдје спадају блудне радње, силовање, полни однос са дјететом те друга кривична дјела, пише Аваз. Током прошле године пријављено је укупно 114 ових кривичних дјела, што је за десет више него у 2020. Пријављено је 112 особа, а ухапшена су 43 сексуална предатора.

Највише је било блудних радњи, њих 43, а извјештај је поднесен против 41 особе. Одмах иза тога слиједи полни одношај са дјететом, који је пријављен у 21 случају против 22 особе, а ухапшено је њих пет.

У Федерацији БиХ пријављено је 16 силовања против 17 особа, од којих је 13 ухапшено. Евидентирано је 14 кривичних дјела искориштавање дјетета или малољетника ради порнографије, те шест кривичних дјела полног односа са немоћном особом.

Такође су пријављени пет случајева упознавања дјетета са порнографијом, три покушаја силовања и два случаја навођења на проституцију.

Иза сваке пријаве стоји жртва која је изложена траумама које ће јој остати за цијели живот.

Сарајевски неуропсихијатар и судски вјештак, др. Омер Ћемаловић наводи да је и раније било случајева сексуалног злостављања те да је до повећања броја случајева дошло, највјероватније, због тога што су се жртве охрабриле да пријаве напаснике.

- Жртве се све више охрабрују да пријаве нешто што им се догодило, док је прије завјет шутње био изразито присутан. Било је случајева да мајка зна да јој је кћерку силовао властити отац, међутим, она то не пријављује те тако учествује у прикривању. Много таквих и сличних ситуација је било. Сада је другачије, то се све више пријављује, охрабрене су те особе да изађу пред оне који су надлежни за санкционирање оних који су им нанијели патњу и тугу - истиче др. Ћемаловић.

Вјештак наводи да се ради и о болести друштва, што представља велики социолошки проблем.

- Ми од западних трендова усвајамо све оно што је лоше, а оне наше вриједности и оно што је тамо добро не примјењујемо. Често су ту умијешане наркоманија, овисност о алкохолу, те је и одгој изузетно дефектан- јасан је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:06