/ Хашки трибунал - РТРС
08/06/2021 u 17:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Биланс "правде" Хашког трибунала: Срби осуђени на више од 1.000 година затвора, Хрвати и Албанци три пута мање

Према досадашњим подацима Хрвати су осуђени на 249 година затвора, Албанци 13, Бошњаци на 42 године док jе само jедан осуђени из Македониjе и иза решетака ће провести 12 година

Генерал Ратко Младић данас је правоснажно осуђен на доживотну казну затвора, чиме jе порастао броj наjстрожих казни коjе jе Међународни кривични суд за бившу Jугославиjу изрекао Србима оптуженим за ратне злочине.
Наиме, када би се календарски сабрале све пресуде, Срби су одлуком Хашког трибунала осуђени на чак 1.038 година затвора.

Према досадашњим подацима Хрвати су осуђени на 249 година затвора, Албанци 13, Бошњаци на 42 године док jе само jедан осуђени из Македониjе и иза решетака ће провести 12 година.

Међу оптуженицима су, послије Срба, наjброjниjи Хрвати, али jе броj оних коjи су проглашени кривима дупло мањи. Међу Бошњацима коjи су се нашли на оптуженичкоj клупи у Трибуналу нашао се и Насер Орић, некадашњи командант jединица Армиjе Босне и Херцеговине на териториjи Сребренице током рата у БиХ, али jе он из суда у Шевенингену изашао као слободан човјек.

Кривице jе ослобођен и Анте Готовина, бивши хрватски генерал и припадник Легиjе странаца, коjи jе послије оптужнице за убиство наjмање 150 Срба и прогон више од 150.000 српских цивила, ослобођен.

Када jе ријеч о Албанцима, оптужница jе подигнута против њих седморице, али jе само jедан, Харадин Бала, осуђен на казну затвора у траjању од 13 година.

Већина оптужених, Албанаца, упркос броjним доказима о чињењу гнусних злочина над српским становништвом, ослобођени су и данас се активно баве политиком.

Хашки трибунал jе Рамушу Харадинаjу чак два пута покушао да суди и оба пута га ослободио. Први пут Рамуш Харадинаj jе ослобођен 2008. године, али двије године касниjе, Жалбено вијеће трибунала наложило jе да суђење буде поновљено. Оптужница jе била увелико сужена и судило му се само по шест тачака оптужнице, да би након двије године, 2012. године, Хашки трибунал направио jош jедан преседан - Рамуш Харадинаj jе поново ослобођен за злочине на западу Косова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 12:54