Мекгрегор  / - FOTO: FOX NEWS
01/10/2021 u 20:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши пуковник открио: Америка је спријечила припајање сјевера Косова Србији

Створили смо нешто што је неодрживо и принудили смо Србе да живе под албанским режимом, каже Мекрегор

Амерички пуковник у пензији Даглас Мекгрегор у интервјуу за радио из Чикага навео је да је у Рамбујеу разматрана могућност да се сјевер Kосова, гдје већински живе Срби, припоји Србији и да су ту идеју одобрили Француска и Њемачка, али су САД одбациле тај план.

- У том тренутку и Французи и Њемци су мислили да је то добро рјешење. Њемци су хтјели да уложе стотине милиона у то време марака да финансирају нове куће и насеља и да обнове градове за Србе и Албанце. Европљани су разумјели, макар иза затворених врата, да су то ствари које су се радиле стотинама година уназад у Европи, али онда смо се ми Американци умијешали и рекли не - казао је Мекгрегор.

Према његовим ријечима, аргумент Американаца је био да је то почетак нове Европе у којој ће свако бити принуђен да живи с неким с ким не жели, преноси Косово онлајн. 

- Тако смо створили нешто што је неодрживо и принудили смо Србе да живе под албанским режимом, што они нису жељели. Можда сада видимо и неки војни сукоб, јер српска војска сигурно неће чекати скрштених руку и дозволити да косовска парамилиција малтретира Србе - наводи Мекгрегор.

Сјетивши се дана када је почело бомбардовање СР Југославије, Мекгрегор је рекао да су у штабу једном њемачком генералу са четири звјездице кренуле сузе.

- Дагласе, ово је нешто што не би требало да радимо, рекао ми је, а онда је напустио просторију. И британски и француски официри су мислили да је сулудо то што радимо, али политичари на Западу су то жељели - рекао је Мекгрегор.

Он је истакао да амерички предсједник Бил Kлинтон није био за интервенцију у Босни, јер није желио да се уплиће, али су сви око њега гурали у том правцу, а прије свега потпредсједник Ал Гор, државни секретар Медлин Олбрајт и савјетник за националну безбједност Сенди Бергер.

- Kада сам цртао мапе за генерала Kларка за разна територијална рјешења у Босни стално сам говорио да је толико крви проливено и да је немогуће да они сада полете једни другима у загрљај. На крају је Ричард Холбрук препознао да ипак не можете да натјерате људе да живе заједно и сада имамо то што имамо у Босни. Мислио сам да је у Босни урађено привремено рјешење, али су сви су инсистирали да то буде трајно -закључио је Мекгрегор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:22