/ - OSMAN MEHMEDAGIć SASLUšANJE FOTO: RTRS
15/03/2023 u 16:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši šef obavještajne službe BiH stavljen na crnu listu SAD-a

Ova informacija je zvanično objavljena na internetskoj stranici američkog Ministarstva finansija i trezora

Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, stavljen je u srijedu, 15. marta, na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država, piše portal Radio Slobodna Evropa.

Ova informacija je zvanično objavljena na internetskoj stranici američkog Ministarstva finansija i trezora.

Na “crnu listu” je stavljen i Dragan Stanković, vršilac dužnosti direktora, a potom i direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP), jednog od dva entiteta u BiH.

Treća osoba koju je SAD sankcionirao je Edin Gačanin za kojeg se navodi da je “jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom”.

-Tri osobe koje su danas označene predstavljaju prijetnju regionalnoj stabilnosti, institucionalnom povjerenju i težnjama onih koji traže demokratsko upravljanje na zapadnom Balkanu- rekao je Brian E. Nelson, podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu SAD-a.

-Sjedinjene Države nastaviće ciljati one koji održavaju korupciju i potkopavaju poslijeratne sporazume i institucije uspostavljene kao dio teško stečenog Dejtonskog mirovnog sporazuma- dodao je Nelson.

U obrazloženju se navodi da je, u svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman “Osmica” Mehmedagić zloupotrijebio državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

-Mehmedagić je koristio BH Telecom za prikupljanje mobilnih podataka o bh. političarima koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je takođe dao upute jednoj osobi da prati vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom entiteta Republika Srpska (RS)- navodi se u obrazloženju.

Uz to, Mehmedagić je, naveo je OFAC, iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze kako bi pridobio kandidate iz “Osmorke”, grupe  bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA. Takođe postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

SAD je ranije izrekao sankcije bivšim visokim zvaničnicima Stranke demokratske akcije Asimu Sarajliću, kadru ove stranke i aktuelnom premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću te bivšem generalnom sekretaru ove partije Amiru Zukiću.

OFAC je sankcionisao Mehmedagića u skladu s Izvršnom naredbom američkog predsjednika Džoa Bajdena (E.O. 14033) za suučesništvo ili izravno ili neizravno učestvovanje u korupciji na Zapadnom Balkanu.

Kao što je utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, koji uključuje današnji ustav BiH i nastavlja biti temelj za strukturu vlasti u BiH, BiH se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske (RS).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:25