Тачи у судници / - ЕПА
27/04/2022 u 20:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши тужилац Хашког трибунала један од адвоката Тачија

На основу доказа које је Меклоски извео, суд је за геноцид у Сребреници осудио Радована Караџића, Ратка Младића, Здравка Толимира, Вујадина Поповића и Љубишу Беару, а за подржавање и помагање геноцида Радислава Крстића и Драгу Николића

Бивши тужилац Хашког трибунала Питер Меклоски и бивши министар правде у мисији УН на Косову и Метохији Алберт Московиц нови су браниоци некадашњег косовског предсједника и команданта ОВК Хашима Тачија, оптуженог за ратне злочине, преноси РТК2.

Како је објавио Специјални суд у Хагу, Меклоски и Московиц браниће Тачија заједно са његовим главним заступником Грегом Кихоом и кобраниоцем Пјером Ричардом Проспером, бившим америчким амбасадором за ратне злочине.

Амерички правник Меклоски је у Хашком трибуналу, током двије деценије, водио истрагу и био главни тужилац у суђењима оптуженима за геноцид у Сребреници.

На основу доказа које је Меклоски извео, суд је за геноцид у Сребреници осудио Радована Караџића, Ратка Младића, Здравка Толимира, Вујадина Поповића и Љубишу Беару, а за подржавање и помагање геноцида Радислава Крстића и Драгу Николића.

Меклоски је учествовао и на суђењу Слободану Милошевићу.

Алберт Московиц, такође амерички правник, на такозваном Косову је од 2006. до 2007. био директор одјељења Унмик за правосуђе. У једном каснијем интервјуу, Московиц је своју улогу у јужној српској покрајини описао као „министра правде“ у мисији УН.

Московиц је тада, међу изазове с којим се суочавао на Косову и Метохији, уврстио и „застрашивање свједока којима је била неопходна заштита“.

На опроштајној конференцији за штампу у Приштини, марта 2007, Московиц је нагласио да је „побољшање заштите свједока и жртава на Косову од кључне важности“.

На питања албанских и српских новинара, Московиц је тада потврдио да су „свједоци били застрашивани, повријеђивани и убијани“, али, упркос новинарском инсистирању, није могао да каже колико је свједока убијено, пренио је „Косово онлајн“.

То је један од главних разлога због којих су у судском притвору у Шевенингену од хапшења у новембру 2020. задржани Тачи и саоптужени Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи.

Они су оптужени за злочине против човјечности и ратне злочине над Албанцима, Србима и Ромима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:53