Жозеф Борељ / - ФБ
12/02/2022 u 06:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Борељ позвао Изетбеговића, Додика и Човића на наставак дијалога

Борељ је позвао челнике Федерације БиХ да остану посвећени разговорима о уставној и изборној реформи и убрзано раде на постизању сагласности, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеф Борељ синоћ је телефоном разговарао појединачно са лидерима три владајуће странке у БиХ и позвао их да наставе озбиљан и суштински дијалог како би се обезбиједило дугорочно и одрживо рјешење тренутне политичке кризе у земљи.

Борељ је обавијестио Бакира Изетбеговића (СДА), Милорада Додика (СНСД) и Драгана Човића (ХДЗ БиХ), да ће 21. фебруара Савјет за спољне послове детаљно разматрати све аспекте стања у БиХ, наведено је у саопштењу.

Борељ је позвао и челнике Федерације БиХ да остану посвећени разговорима о уставној и изборној реформи и убрзано раде на постизању сагласности, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Он је поновио спремност ЕУ да се, заједно са САД, и даље ангажују на пружању подршке у „постизању избалансираног договора, којим се рјешавају примједбе свих странака и који би био у складу са стандардима ЕУ, те омогућио земљи да напредује на свом путу према ЕУ“.

Борељ је позвао странке да покажу политичку храброст и одлучност како би се договор постигао на вријеме да би био спроведен за предстојеће опште изборе у октобру.

Евопски званичник је истакао да је ЕУ потпуно посвећена територијалном интегритету, суверенитету и цјеловитости Босне и Херцеговине, као и да је спремна да искористи све доступне инструменте из њеног пакета алата како би помогла земљи да превазиђе тренутну политичку кризу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
05. avgust 2022 10:24