/ BORELJ, FOTO - VLADA CG
20/03/2023 u 20:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: U aneksu jasno napisano da Priština treba da odmah da napravi ZSO

Ovaj dogovor kreira novi status koji znači da u dijalogu više ne moramo da tražimo nadu, naveo je on

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Žozep Borelj istakao je večeras da je u aneksu primene sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Prištine, dogovorenog u Ohridu, jasno napisano da se Priština obavezuje da odmah uspostavi Zajednicu srpskih opština.

Na konferenciji za štampu posle sastanka šefova diplomatija EU on je prenio da je izvjestio ministre o dogovoru postignutom u Ohridu, koji, kaže, predstavlja temelj za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

"Ovaj dogovor kreira novi status koji znači da u dijalogu više ne moramo da tražimo nadu, koji omogućava da ne budemo više u kriznoj atmosferi, nego da pređemo na primjenu dogovora koji je bio prihvaćen 27. februara“, kazao je on.

Naveo je da su zemlje članice EU dale podršku i da sada počinje proces. Borelj je naglasio da je dogovor stupio na snagu kada je on dao izjavu u Ohridu, piše Kosovonline.

"Nema potpisivanja iz pravnih razloga, ali dve strane su se saglasile da je moja izjava bila prihvatanje sa njihove strane da ispune u cjelosti obaveze koje proizlaze iz dogovora i aneksa za primenu, istakao je Borelj.

Visoki predstavnik je ponovio da će dogovorene odredbe biti sastavni dio EU puta Beograda i Prištine.

"Za Srbiju preko poglavlja 35 iz pregovaračkog okvira. Za Kosovo preko specijalne grupe za normalizaciju. To će biti konkretan i eksplicitan dio njihovog zalaganja na EU putu. Mi ćemo pažljivo da pratimo primjenu ovih dogovora", rekao je Borelj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 23:29